Fotó: Ben White // Unsplash
Fotó: Fotó: Ben White // Unsplash
Legyél jobb!

3 tipp, hogy soha többé ne hátráltasson az imposztor-szindrómád, mikor interjúzol

Forbes
2019. december 17. 3 perc olvasás

Az éles interjúszituációkban még a legmagabiztosabb ember is sebezhető lesz. Az egyik leggyakoribb gondolatunk ilyenkor az, hogy mi biztosan kevesek vagyunk a meghirdetett pozícióra. Ahelyett, hogy így indulnál neki, győzd le inkább az imposztor-szindrómádat ezzel a három tippel!

Hiába készültél sokat, nem tudhatod, milyen kérdéseket fog feltenni az interjúztató és hogy meg tudod-e találni ott és akkor a legjobb választ. Ráadásul, ha épp nincs munkád, mikor interjúzol, még nagyobb a nyomás, és ez a sokféle stressz összeadódva valószínűleg rányomja a bélyegét a teljesítményedre.

Az egyik leggyakoribb érv, amit ilyenkor magunk ellen használunk, hogy miért éppen mi kellenénk az aktuális pozícióra. Ami viszont sokszor nem jut eszünkbe, hogy az imposztor-szindrómát mindenki átéli, még az is, aki nagyon is megfelel az állásra. A „tünetek” között ott van a hamisságérzés, intelligenciánk megkérdőjelezése és a félelem, hogy azonnal lebukunk és kiderül, hogy semmihez sem értünk. Ilyen önképpel jól teljesíteni egy kiélezett helyzetben azt jelenti, hogy óriási hátránnyal indulunk. A Forbes.com mutat három stratégiát, amivel lehalkíthatjuk ezt a belső kisördögöt.

1. Értsd meg, mire való az interjú folyamata!

Mivel a munkáltató számára sok minden múlik a kiválasztási folyamaton, nem csoda, hogy szélsőséges szituációkban szélsőséges reakciókat próbálnak kiprovokálni belőled. Ha az önéletrajzod példátlan szakmai előmenetelről és erős ajánlásoktól hemzseg, abból és más bekért dokumentumokból a munkáltató már pontosan tudja, hogy elég-e a szakmai tudásod.

Azt viszont csak az interjún tudja letesztelni, hogyan reagálsz helyzetekre, amit az élet dob.

Ha ezt tisztázod magadban, nem fog meglepetésként érni, ha provokálnak és fel is tudsz készülni, hogy minden váratlan kérdésre higgadt és érett választ adj.

2. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!

Ez minden skillre igaz: minél többet gyakorlod, annál jobb leszel benne. Ahogy a teljesítményed egyre jobb lesz, úgy az önbizalmad is nő és egyre nehezebb lesz érvet találni az ellen, hogy miért te lennél a legjobb jelölt a pozícióra. Ha interjúra készülsz, sokat segíthet, ha egy barátoddal szimuláljátok a rád váró helyzetet. Így be tudod gyakorolni, mit hangsúlyozol ki, a barátod adhat visszajelzést és meg is izzaszthat keményebb kérdésekkel.

3. Nyugi!

Még ha az előző két pontot ki is pipáltad, akkor is nehéz besétálni egy idegenekkel teli terembe, akik azért vannak ott, hogy téged értékeljenek. Kezdd azzal, hogy kontrollálod azokat az elemeket, amiket kontrollálni tudsz. Például, ha aggódsz, hogy elkésel, teszteld le a tömegközlekedési útvonalakat, hogy megtaláld a legbiztosabbat. Ez az a terület, ahol a legproaktívabb tudsz lenni, hagyj magadnak 10 percet, hogy sétálj egyet, mielőtt bemész, előzd meg az interjúztatókat kedvességgel, egy-két kedves kérdéssel, mutatkozz be és mindenképp jegyezd meg a nevüket.

Fotó: Ben White // Unsplash