Forrás: Alexis Brown / Unsplash
Legyél jobb!

3 módszer arra, hogy visszanyerd az irányítást a szabadidőd felett

Forbes
2019. szeptember 30. 3 perc olvasás

Van különbség a „nincs időm” és a „nem szánom rá az időt” között: néhány tipp, hogyan szabadíts fel értékes perceket, (akár órákat is) a mindennapjaid során.

Nemrég jelent meg az amerikai életmódtanácsadó, Marie Forleo első könyve. Az Everything is Figureoutable nagyrészt arról szól, hogyan legyünk önmagunk pozitívabb, bátrabb, kreatívabb verziói, de mint minden életmódváltásról szóló könyv szerzője, Forleo sok oldalt szentelt annak is, hogyan legyünk hatékonyabbak. A könyv alapján az amerikai Forbes összegyűjtött néhány tippet, hogyan szabadítsunk fel több időt a napunkból – akár két órát is.

1. Jegyezd fel egy héten keresztül, mivel telnek a napjaid

Ha meg tényleg átfogó képet akarsz kapni arról, hogyan telik egy átlagos napod, Forleo szerint érdemes leírnod, mit csinálsz, ébredéstől kezdve egészen odáig, hogy lefekszel. Fontos, hogy ne változtass a rutinodon a „próbaidő” alatt, és legyél annyira pontos, amennyire csak lehetséges. Forleo arra is biztatja olvasóit, hogy egy percet se hagyjanak elszámolás nélkül: nyugodtan írd le azt is, ha kimész a konyhába inni egy pohár vizet, ha három percig nyomkodod a telefonodat, vagy ha megírsz egy gyors emailt.

Szokásokon változtatni nem egyszerű, mint ahogy nemet mondani vagy a társadalmi normákat megbolygatni sem az. Áldozat nélkül nincs haladás, a céljaid érdekében lesznek dolgok, amiket fel kell áldoznod.

2. Médiaembargó

A szerző a különböző médiaplatformokat illetően elég drasztikus tanácsokat javasol, szerinte a lehető legjobb, ha mindet kiiktatjuk, legyen az közösségi média, TV, online videók, magazinok, podcastok vagy hírek. Ha elsőre ez túl soknak tűnik, Forleo egy négyhetes „böjtöt” javasol, ezután pedig ott húzod meg a határokat, ahol jónak látod. A szerző szerint bármi is legyen a célod (saját vállalkozás beindítása, félmaratonra való készülés, könyvírás, nyelvtanulás stb.), biztos, hogy ez a lépés hozzásegít az eléréséhez. Az a napi 20 perc, amit az Instagramon vagy az Amazonon töltesz, sokkal többet számít, mint hinnéd.

3. Törj ki az inboxodból

Forleo hisz az automatikus válaszüzenetek erejében, mint ahogy abban is, hogy célszerű az emailjeinket naponta csak egyszer, legfeljebb háromszor csekkolni. Sőt úgy véli, ha megteheted, hogy csak néhány naponta nézz rá az emailjeidre, az az igazán ideális. Persze ne feledkezz meg az értesítések kikapcsolásáról sem.

Ha pedig azt is megteszed, hogy erről szólsz a kollégáidnak, ügyfeleidnek, családtagjaidnak és barátaidnak, már végképp nincs kifogás.

Soha semmire nincs időd? Három módszer, hogy legyen!

5 dolog, amiért jobb papírra írni a feladatlistát

Fotó: Alexis Brown / Unsplash