Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 dolog, amiért jobb papírra írni a feladatlistát

Ahogy nem is olyan lassan egész életünket behálózza a technológia, egyre többen tekintenek vissza a múltba, keresnek valami fontosat, amit talán a fejlődés magunk mögött felejtett. Sokan visszanyúlnak a hanglemezekhez a digitális zenék korában. Mások pedig papírhoz és tollhoz, ahelyett hogy mindenféle digitális megoldásokat keresnének az elvégzendő feladatok vezetésére. Tim Maurer, a Forbes.com külsős szakértője összeszedte, miért használ inkább analóg megoldásokat, ő konkrétan a Bullet Journal nevű speciális noteszt.

Miért adjuk fel az eszközök közötti szinkronizálást? Miért menjünk visszafelé az időben? Miért válasszuk az analógot?

  1. Az analóg folyamat eltávolít a számítógéptől. Ha állandóan az értesítéseket figyeljük, elvonja a figyelmünket a nap tervezésétől. Vagy akár a hét, hónap tervezésétől, amire pedig nem ártana odafigyelni.
  2. Több erőfeszítést igényel. Úgy tűnik, mintha ez hátrány lenne: a számítógépen elég másolni, beilleszteni a dolgokat, vagy csak átpakolni a tegnapi, befejezetlen feladatot a maiak közé. Viszont papíron nincs más megoldás, mint újra leírni. Ez egyrészt segíti, hogy elvégezzük időben az adott feladatot, másrészt, ha nincs elég időnk arra, hogy újra leírjuk, akkor talán nem is annyira fontos.
  3. Személyre szabható. Az autonómia, önállóság a motiváció egyik legfontosabb erőforrása, így ha saját képünkre tudjuk alakítani a feladatkezelő-rendszerünket, az sokat segíthet. Márpedig ez a legtöbb digitális megoldásból hiányzik, legalábbis annyira rugalmas sosem lehet, mint egy üres notesz.
  4. Élvezhetőbb. A digitális rendszerekkel mindenhez, mindenkihez lehet kapcsolódni. Az analóg megoldással viszont saját magunkhoz. Jobban átgondolhatjuk, mit szeretnénk csinálni, mint amennyire ezt online megtennénk. Az analóg feladatlista összeírása lehet egyfajta meditáció a munkanap kezdete előtt.
  5. És a lényeg: működik: azoknál, akik nehezen koncentrálnak, az egyszerre sok impulzust adó számítógéptől, online felületektől való elszakadás segítheti a hatékonyságot.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek ez lesz a jó megoldás, márpedig érdemes azt keresni, mindenkinek egyénileg, ami tényleg működik. Ez lehet akár egy jól testre szabható online rendszer is.

 

Oszd meg!