Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

13 nehéz dolog, amit a nagyon sikeres emberek mind művelnek

A sikeres embereket onnan ismered meg, hogy meg akarnak változtatni nehezen megváltoztatható dolgokat, ahelyett, hogy elkerülnék azokat, vagy másokat hibáztatnának. Olyan egyének, akik lehetőséget látnak a kihívásokban, képesek szembenézni a krízisekkel, akkor is, amikor mások csak érzelmi alapon tudnak reagálni. Talán meglepő, de ezek az emberek nem mindig a legfeltűnőbbek egy munkahelyen, de ha mégis, akkor sem magukat dicsérgetik. A Forbes.com szakértője, Brianna Wiest összeszedett 13 dolgot, amit a sikeres emberek hamar megtanulnak.

1. Ismerd el, ha hibáztál!

A nagyon sikeres emberek megértik, hogy minél előbb elismerik a hibájukat, annál előbb tudnak lépni, hogy helyrehozzák. Ha nem tudsz túllépni az egódon, és nem ismered el, ha valamit rosszul csináltál, az rossz fényt vet rád.

2. Légy rendes, nem számít, hogy igazad van!

A sikeres emberek sosem a legokosabbak a szobában. Ehhez el kell felejteniük, hogy mindig igazuk van, a céljuk nem az, hogy a legjobbak legyenek, hanem hogy a legtöbbet hozzák ki magukból a többiekkel együtt.

3. Légy alázatos!

Alázatosnak lennyi annyit tesz, hogy ne néhány kiemelkedő eredmény alapján ítéljünk meg. Kapcsolódjunk másokhoz, ahelyett hogy sikerünket másokról való lekapcsolódásra használnánk. Ne gondoljuk, hogy jobbak vagyunk másoknál.

4. Pontosan kommunikálj!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a jó kommunikáció értékét. Tisztázzuk a gondolatainkat, legyünk tárgyilagosak, találjuk meg a megfelelő hangnemet – ne pedig érzelmi alapon reagáljunk.

5. A hibát a folyamat részeként kezeld!

Azok, akik félnek a bukástól és elkerülik a kockázatvállalást, úgy szokták látni, hogy a hiba maradandó nyom valakinek a karakterén, reputációján. Valójában a hiba és a siker egy folyamat, az előbbi mindig megelőzi az utóbbit.

6. Ne reagáld túl!

Mindenki képes túlbonyolítani problémákat, és a legtöbben meg is teszik. Ahhoz már szinte géniusznak kell lenni, hogy egyszerűsítsük őket- igyekezzünk hát nem rontani a helyzeten.

7. Őrizd meg az akaraterődet!

Nem az a baj, hogy az időnk korlátozott, hanem, hogy az energiánk is. Az akaraterőnk az, ami elfogy, ha túl sokáig hajtjuk magunkat. Ezért nagyon sok ember automatizál napi döntéseket az életében, a reggeli ruhaválasztástól kezdve az ételkészítésig – így azzal tudnak foglalkozni, ami tényleg számít.

8. Fogadd a kritikát megértéssel!

Könnyű védekező pozícióba váltani, amikor valaki kritizál, és úgy érezni, hogy rólunk beszél, nem a munkánkról. Bölcsesség és éleslátás kell, hogy elfogadjuk, amit mondanak, megemésszük, hogy tényleg igaza van-e vagy nem. Használjuk ezt tanulási lehetőségként.

9. Fogadd a fájdalmat együttérzéssel!

Ha sikeres vagy, de elveszíted az alázatosságodat, az igazából nem is siker. Amikor az emberekből számok lesznek, a problémákból statisztika, az jóra nem vezet, mert úgy érzik majd, hogy nincsenek emberszámba véve.

10. Gondolkozz el! 

Ahogy egyre többet és többet akarunk elérni az életünkben, fontos emlékeztetni magunkat, hogy mindez csak ideiglenes, és a végén csak az számít, hogy mennyit adtunk másoknak, hogyan okoztunk nekik jó érzéseket.

11. Gondold át mások motivációit!

Minden zseniális feltalálónak, vállalkozónak, népszerű írónak és művésznek van egy közös készsége: ösztönösen érzik mások szükségleteit. Megértik, miért dolgoznak úgy az emberek, ahogy – nemcsak felületesen tudják értelmezni mások cselekedeteit.

12. Együttműködően versenyezz!

A verseny segít a bizniszen, de a kulcs, hogy azokra, akikkel együtt dolgozol, partnerként tekints, ne pedig fenyegetésként. Ettől nemcsak jobb színben fogsz feltűnni, hanem hatékonyabb üzletember is leszel.

13. Az akadályokra lehetőségként tekints!

A nagyon sikeres emberek saját történeteik hősei, nem pedig a körülmények áldozatai. Az akadályokra úgy néznek, mint amikkel erősíteni, javítani tudnak magukon.

Oszd meg!