Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 dolog, amit soha ne mondj magadról

Liz Ryan, a Forbes.com külsős szerzője összeszedte azt a tíz dolgot, amit soha ne mondjunk magunkról. Akik ezeket használják, nem érti meg a lényeget: tök jó, ha hozzánk társítják, de pont az a lényeg, hogy mások mondják rólunk. Márpedig, ha mi mondjuk magunkról, mások biztos nem fogják.

  1. Felforgató vagyok. Ez a legrosszabb márkázás, ami létezik. Azt sugallja: “Beleszólok helyzetekbe és szétbarmolok őket”. Aki rajta van az útján, amit kijelölt, tart valamerre, a vízióhoz, amit létrehozott. Nem pedig tönkreteszi azt, amit mások csináltak. Még ma felejtsd el.
  2. Változásügynök vagyok. Még egy elképesztő önmárkázási klisé, aminek ki kell kopnia. Ha tudod, merre tartasz, ha tudod, mit akarsz megváltoztatni a világban, egyszerűen beszélj erről.
  3. Guru, (piaci) szakértő vagyok egy területen. Hagyjad, hogy mások hívjanak szakértőnek. Örömmel meg fogják tenni, ha megoldod a problémát, amivel szembenéznek.
  4. Kreatív vagyok. Helyette mondd el, mit hoztál létre, így mi magunk eldönthetjük, hogy kreatívnak tartunk vagy nem.
  5. Országosan / nemzetközileg ismert vagyok. Ez egészen elképesztő. Ha tényleg így van, nincs miért mondanod. Mesélj inkább arról, mi érdekel, nem arról, mit gondolnak rólad mások.
  6. Vezető vagyok a területemen. Ez megint valami, amit mások döntenek el, nem te.
  7. Elitiskolába jártam, menő cégeknél dolgoztam. 30-40 évesen tényleg az a legfontosabb mondanivalód magadról a világnak, hogy milyen iskolába jártál, meg hol dolgoztál? Fontos részei a történetednek, de inkább arról beszélj, miért volt jó ott.
  8. Szerkesztő/író/producer/dizájner vagyok. Minél több dolgot használsz magadra, annál kevésbé látszanak a valódi készségeid. Mondj ennél többet magadról! Például, mit csinált ezekkel a készségeiddel, hogyan működnek együtt, hogyan használhatóak üzletelésre.
  9. Keményen dolgozom. Ha valaki szeretne felvenni, csak azért, mert keményen dolgozol, ne vállald el azt a munkát. Ezek az ipari forradalom készségei, nem pedig a tudásalapú társadalomé. Ha szeretnél olyannál dolgozni, aki tiszteli az ötleteid, megoldásaid, ne mondj ilyet magadról.
  10. Eredmény-orientált szakember vagyok. Ez annyira általános és nyájas, hogy úgy nézel ki tőle, mintha nem lenne saját személyiséged. Tedd bele a saját nézőpontod, mesélj el egy történetet, ahol célt értél.

Ezekről már holnap leszokhatsz, és kicsit jobb lesz. Neked is, meg a világnak is.

 

 

Oszd meg!