Legyél jobb!

10 dolog, amit soha ne írj be az önéletrajzodba

Forbes
2017. február 16. 3 perc olvasás

Az önéletrajz nemcsak egy egyszerű felsorolás: ez az a dokumentum, ami az énmárkád legerősebb megnyilvánulása, amikor álláskeresésről van szó. Nem egy jogi dokumentum, mégis sok ember nehezen dönti el, hogy mi a célja. Mivel általában hivatali megfogalmazásban szokás írni, évtizedek óta ezt nevelik belénk, sokan azt hiszik, hogy tényleg valamilyen jogi szöveghez hasonlót kell produkálniuk. Emiatt raknak bele mindenféle személyes információkat is a készségeik mellé. Pedig nem kell.

Az önéletrajz célja, hogy bemutasson, eljuttasson az interjúig. Nem szabad a potenciális munkáltatóknak személyes információkat átadni, főleg a kapcsolat ilyen korai szakaszában, és mert az álláshirdetés akár lehet hamis, aminek egyetlen célja az adatgyűjtés.

Íme 10 dolog a forbes.com szakértőjének gyűjtésében, amit soha ne írj bele az önéletrajzodba. Banálisnak tűnhetnek, mégis előfordulnak.

1. A személyi azonosítód.

2. Jogosítványod száma.

3. Korábbi vagy mostani fizetésed

4. Minősítőjelzőket, például okos, tehetséges, vezető típus.

5. Bármilyen információt, ami titokként kell kezelned a korábbi munkáltatóidról, munkáidról.

6. Magasságod, súlyod, vallásod, származásod, családi állapotod, politikai hovatartozásod, haj- vagy szemszíned.

7. Részleteket, kapcsolatot az emberekről, akik ajánlottak téged.

8. Banki vagy bármilyen pénzügyi adatok.

9. Egyetemi jegyeid, minősítésed, kivéve ha 1-2 éve diplomáztál.

10. Ne csatolj fotót.

Utóbbi talán a legvitatottabb pont Magyarországon, itthon gyakorlatilag nem önéletrajz az önéletrajz fénykép nélkül, mégis, valójában veleszületett tulajdonságaid alapján ítélhetnek meg, aminek semmi köze nincs a munkádhoz. Az USA-ban egyre többször kifejezetten tanácsolják a jelentkezőknek, hogy ne csatoljanak fotót az önéletrajzhoz.

A személyes információk bármikor rossz kezekbe kerülhetnek, nem tudjuk, kinél landol a dokumentum, amit elküldtünk. Ugyanez a helyzet a korábbi munkahelyekre vonatkozó bizalmas információkkal is. A fizetések kifejtése rossz tárgyalási pozícióba pakol minket, ha külön kérik, akkor is érdemes inkább csak fizetési igényt megadni.

A pozitív jelzőkről elsőre azt gondolhatnád, felfele húznak, de igazából pont fordítva. Elég, ha egyébként látszik, hogy képzett vagy, és elértél már dolgokat az életben. Az ajánlások elérését is elég mondjuk az interjún közölni, ők elfoglalt emberek, az idejük drága, a magánéletük fontos, ne zaklassák őket, amíg picit sem biztos, hogy megkapsz egy munkát.