Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 dolog, amiért soha többé ne kérj bocsánatot

„Elnézést kérek, de…” és „Bocsánatot kérek, hogy…” kezdetű mondatokat akár a kudarc felvezetéseiként is definiálhatnánk. Bocsánatot kérni, amikor nem követtünk el hibákat, gyengének tüntet fel minket mások szemében, és inkább látszódunk könnyen feledhetőnek és leválthatónak, mint udvariasnak. A Forbes.com külsős szerzőjének gyűjtése.

Ha még mindig inkább a bocsánatkérést választanánk, akkor legalább a következő 10 szituációban próbáljunk meg uralkodni a bocsánatkérő reflexünkön.

  1. Ne kérj bocsánatot, mert helyet foglalsz.

Háromdimenziós voltunkat nemcsak bocsánatkéréssel lehet éreztetni, hanem számos határozott módon szavak nélkül is, és nincs ebben semmi kifogásolható, amiért mentegetőzni kellene.

  1. Ne sajnálkozz, mert nem vagy mindentudó.

Ha ekkora médiumok lennénk, már rég a lottónyereményeinket számolgathatnánk a tengerparton.

  1. Ne szégyenkezz a természetes emberi szükségleteid miatt.

Mindenkinek szüksége van evésre, alvásra és vannak alapvető biológiai szükségleteink. Ez nem a lustaságról vagy túlzott kényelmességről szól, hanem az életben maradásról.

  1. Ne sajnáld, ha valamiben jobb vagy másoknál.

Ha sok irigyünk van, az inkább azt jelenti, hogy valamit nagyon jól csinálunk, vagy még annál is jobban. Emiatt végképp el kell feledni a szégyenkezést.

  1. Ne kérj elnézést, mert nem csatlakozol egy kultuszhoz.

Ha nem hiszünk egy márka életmegváltó tulajdonságában (vagy bármi másban, amit el akarnak nekünk adni, vagy amibe be akarnak minket vonni) tudatosabbak és tájékozottabbak vagyunk, mint gondolnánk.

  1. Ne kérj bocsánatot, mert a tér és idő törvényei korlátoznak.

Egyszerre három helyen kellene lennünk? Igazából nem, felesleges a stressz is ilyen helyzetekben, szóval ne várjunk magunktól lehetetlent.

  1. Ne sajnáld, ha nem segítesz többet, mint amennyire képes vagy.

Az „akkor már hozz nekem is egy kávét” típusú kollégák, bizonyára nem sértődnek meg, ha nem csinálod meg helyettük, amit egyébként sem kellene.

  1. Ne bánd, ha nem nyűgöz le a középszerűség.

Az elvégzett feladat, amit megdicsérnek, az megismétlődik. Szóval nem kötelező rajongani olyan dolgokért, amit soha többé nem akarunk csinálni. Jelezni, ha unjuk a banánt, szintén nem bűn.

  1. Ne kérj bocsánatot, mert bízol a megérzéseidben.

Zsigereinkben előtörhetnek korábbi helyzetekből eredő rémképek, amik elővigyázatosságra intenek, ezek miatt nem érdemes szégyenkezni, néha jobb nem elnyomni ezeket az érzéseket.

  1. Ne kérj bocsánatot, mert kiállsz azokért, akik fontosak neked.

Ha úgy érezzük valakit igazságtalanság ér, ne sajnáljuk megvédeni, ellenkező esetben még nekünk is szükségünk lehet rá.

Ha túl szigorúak vagyunk magunkhoz, miközben másokkal próbálunk minél kedvesebbek és udvariasabbak lenni, azt eredményezi, hogy mindenért bocsánatot akarunk majd kérni. Kezdetnek érdemes ezt a tíz szituációt begyakorolni, hogy elinduljunk egy egészséges úton, amiért környezetünk is hálás lesz.

Oszd meg!