Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hanga Ádámmal lépne a világpiacra két sporttechnológiai magyar cég

A sportolók mentális képességének edzése, a szurkolói támogatás is befolyásolja a teljesítményt, utóbbi területeken terjeszkednének magyar cégek, a hitelességet pedig Hanga Ádám kosárlabádzóval mutatnák a világnak.

A magyar vállalkozásoknak, különösen a még kialakulatlan piacra készülő, innovációt felmutató magyarok gyakori problémája, hogy megfelelő tőke, kapcsolatrendszer hiányában nehezen lépnek ki külpiacokra a tőkeerős Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Ez különösen igaz a legnézettebb, legnépszerűbb sportágak világára, ahova egy magyar cégnek közel olyan nehéz betörnie, mint egy-egy magyar labdarúgó klubcsapatnak a nemzetközi kupasorozatokba. A magyar állam, pontosabban a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) emiatt inkubátor szerepbe lépett, a Sporttech Hungary Program létrehozásával pedig az innováció terén bizonyított magyar startupokat igyekszik helyzetbe hozni.

Hiteles arcok kellenek

A programot sikeres sportolók és menedzsmentjeik is támogatják, hogy a sportdiplomácia eszközeivel könnyebben jussanak kapcsolati tőkéhez.
Hanga Ádám magyar válogatott kosárlabdázó, aki a közelmúltban nyert spanyol bajnokságot a Barcelona játékosaként csütörtökön a magyar Seyu, valamint az Innoria Tech vállalkozásokat méltatta.

A Forbes legértékesebb sportolói listáján is helyet kapó kosárlabdázó – igazolva a Forbes listaállítási szempontrendszerét – teljesítményével, ismertségével, reklámértékével hitelesen állhat a cégek mögé.

„A Seyu megoldása azért fontos különösen az elmúlt időszakot figyelembe véve, mert sokkal kevesebb a visszaigazolás a nézőktől a játékosok felé. Az Innoria pedig azért áll közel a szívemhez, mert nagyban segíti a csapatban gondolkodást, és valami teljesen újat hoz be ezen a területen. Én azzal tudok segíteni, hogy a pályán nyújtott teljesítményemmel minél több kaput nyissak meg nemzetközi porondon.

Tudom milyen nehéz külföldön elindulni, ezért is gondolom, hogy ez egy hiánypótló kezdeményezés az innovatív vállalkozások számára. Ezzel is próbálok minél többet visszaadni Magyarországnak”

– fogalmazott Hanga a program csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kanapéról is eljut a szurkolás a pályára

A Seyu alkalmazása lehetővé teszi, hogy klubcsapatok még nagyobb aktivitásra ösztönözzék szurkolóikat, különösen akik nem lehetnek jelen élőben egy sporteseményen – ami a koronavírus-járvány alatt igencsak felértékelődött.

A szurkolók fotókat küldhetnek az applikációval kedvenc sportklubjuknak, mely akár a játéktér szélén vagy a fő kivetítőn is megjelenítheti a csapat szurkolóit, illetve minden felvétel a közösségi médiában is megosztható.

A csapatok nem csak az elkötelezettebb szurkolókkal profitálnak, hanem a közösségi aktivitásból keletkező adatok segítségével pontosabb képet alkothatnak a táborukról. A felület egyúttal reklámok elhelyezésére is lehetőséget biztosít.

A Seyu már 250 sporteseményen tudott bizonyítani, főleg magyar labdarúgó, kézilabda és kosárlabda klubokkal együttműködésben, de az UEFA és a FIBA is bizalmat szavazott a technológiának a magyarországi sportrendezvényein. Az Innoria Tech pedig az Octagon Basketball Europe felkérésére a Rátgéber Kosárlabda Akadémián nemzetközileg elismert külföldi szakembereknek és edzőknek is bemutatta a fejlesztést a cég.

Játék az agyhullámokkal a jobb csapategységért

Az Innoria Tech már közvetlenül a sportolók fejlesztésére, mentális készségeinek edzésére, illetve a csapatjáték finomítására fekteti a hangsúlyt.

Fejre rögzíthető érzékelők segítségével feltérképezi a sportoló agytevékenységét, miközben játékos feladatokat kell megoldania, majd az eredmények alapján a fejlesztendő mentális készségekről ad képet, illetve különböző játékokat kínál fel a meghatározott célokra.

A rendszer hasonló csapatjáték esetén is, különböző feladatokat közösen kell megoldania a sportolóknak, fejlesztve az összhangjukat. Végeredményben koncentráltabb, a szélsőséges érzelmi állapotokat is jobban kezelni tudó sportolókat lehet a technológiával edzeni.

„Termékünk világújdonság, emiatt feladatunk a piac innovációja is, ebben tapasztaljuk a nagykövetek hathatós segítségét” – nyilatkozta Dr. Dávid Roland, az Innoria Tech ügyvezetője.

Borítókép: Hanga Ádám spanyol bajnok kosárlabdázó a HEPA 2021. júliusi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Oszd meg!