Interjú

A túlélésben kell most segítenünk az embereknek – a leggazdagabb ukrán nem hagyja el Ukrajnát

Forbes
2022. március 11. 6 perc olvasás

Még szerdán adott interjút az ukrán Forbesnak a Nyugat-Ukrajnában, ismeretlen helyen tartózkodó milliárdos, az ország leggazdagabb embere, akinek vagyona két hét alatt esett 14 milliárdról 6 milliárd dollárra. Rinat Ahmetov nem tervezni elhagyni az országot és hisz a győzelmükben. 

Rinat Ahmetov, a Donyeckben született, tatár származású üzletember idén február 22-én a Forbes kimutatása szerint a leggazdagabb ukránnak számított. Bányászati cége, a Metainvest központja az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban található. A várost ma orosz ostromgyűrű zárja körben, elektromosság, fűtés és víz sincs a legtöbb helyen, a lakosság egy része éhezik, miközben az oroszok bombázzák a várost – még egy szülészeti klinikát is megsemmisítettek. Az orosz támadás előtt két nappal a városban felvonulást tartottak a helyiek, tiltakozva az orosz csapatok közeledése ellen.

Ahmetov akkor azt mondta a Forbesnak, hogy „nézzünk szembe bármilyen borzasztó forgatókönyvvel, folytatom a befektetéseimet az országban”. Cégcsoportja, a System Capital Management (SCM) számost területen érdekelt, a nehézipartól a médiáig. Ahmetov foglalkozott a politikával korábban, még 2006-ban a később elüldözött Viktor Janukovics pártjának színeiben indult a választásokon. (Janukovics neve most is felmerült, mint egy lehetséges ukrán bábkormány feje, de visszatérése nem valószínű. Az oroszpárti exelnökre hosszú börtönbüntetés vár Ukrajnában, ezért is menekült Moszkvába.)

A 2014-es események – amikor az oroszok által támogatott szakadárok elfoglalták Luhanszk és Donyeck megyék területének nagyjából felét – miatt Ahmetov sejthette, milyen rosszra is fordulhatnak a dolgok. A Donyec-medencében volt több érdekeltsége, köztük a legsikeresebb ukrán futballklub, a Sahtar Donyeck modern stadionja is, számos egyéb energetikai cége, ingatlana, gyára, telephelye mellett. Ezek egyik napról a másikra értéktelenedtek el. Ahmetov azt mondta a Forbesnak, hogy a február 24-én megindult orosz invázió előtt két nappal már a legrosszabbra készült, ezért alapítványát arra utasította, készüljenek fel minden segítségre, ami szükséges lehet az evakuálásban, a gyógyszerek beszerzésében. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a humanitárius katasztrófát.” Félelmei beigazolódtak. Csak Mariupolban több mint 1200 halottja van az orosz támadásoknak. 

„Lehetetlen könnyek nélkül beszélni róla, hogy Mariupolban az emberek havat olvasztanak, hogy inni tudjanak. Egy hatéves kislány halt szomjan a romok alatt – Európa közepén”

– mondta a milliárdos az ukrán társlapunknak. 

Ahmetov jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, annyit tudni, hogy az ország nyugati felébe költözött át, innen küldte el válaszait az ukrán Forbes kérdéseire. 


Mit tehet a Nyugat és a világ, hogy megállítsa Putyint? 

Ahmetov: Látjuk, hogy példátlan egységben lépett fel a nyugati világ – nagyon hálás vagyok ezért a nemzetközi partnereinknek. Mit tudnának vagy kellene még tenniük? Úgy hiszem, mindent, amit Ukrajna, az ukrán emberek és az ukrán elnök kér.

Mit gondol, mi lehetne a „győzelem” Ukrajna számára? 

A teljes tűzszünet, az orosz csapatok kivonása Ukrajnából és Ukrajna nemzetközileg elismert határainak teljes helyreállítása. Ide tartozik a Krím és a Donbasz is.

Miért bombázzák a civil lakosságot és lakónegyedeket az oroszok? Mi lehet a céljuk?

Ami itt kibontakozik, az háborús és emberiség elleni bűn Ukrajna és az ukránok ellen. Ez nem magyarázható és nem igazolható semmivel. 

Ez a háború túlmutat Ukrajnán? Putyin célja valójában Európa és az USA? 

Putyin célja valamennyi független ország, ahol demokrácia, szabadság van. Vagyis a szabad világ országai potenciális célpontok a számára. Ha Ukrajna a szövetségeseivel együtt nem tudja megállítani, nem tudni, ki lesz a következő.  

Hogyan működik a cége most? 

Ahogy a háborúban működnie kell. A legfontosabb most, hogy segítsünk most az ukránoknak túlélni és ellenállni. 

Hogyan használja a nemzetközi kapcsolatrendszerét? 

Az SCM egy nemzetközi cégcsoport. Minden alkalmazottunk felhasználja minden kontaktját és lehetőségét annak érdekében, hogy a valós információkat eljuttassák a nemzetközi partnereinkhez arról, hogy békés ukránok halnak meg és szenvednek, hogy a tragédia a mi hazánkban történik.

Hogyan segít Ukrajnának és az ukránoknak? 

Az alapítványom a túlélésben próbál segíteni, élelmiszert, vizet és gyógyszereket szerzünk be, illetve bármit, ami most segít és el tudunk érni. Az SCM-cégek segítenek a hadseregnek és a területvédelmi erőknek megvédeni szuverenitásunkat, a szabadságunkat és függetlenségünket, és megnyerni a háborút.

Hogyan dolgozik együtt most más cégvezetőkkel? 

A cégemmel és az embereimmel dolgozom. Minden tőlem telhetőt megteszek. Biztos vagyok benne, hogy mások is így tesznek.

Van bármilyen kapcsolata orosz üzletemberekkel?

Nem, semmilyen. Az orosz üzleti élet képviselővel nem állok kapcsolatban, és egyikükkel sem folytatok tárgyalásokat.

Hogyan segít Zelenszkij elnöknek? 

Elsősorban mi Ukrajnának és az ukrán népnek nyújtunk segítséget. Ahogy azt már mondtam: segítünk most és segíteni is fogunk az embereknek, ahogy tudunk. Ezenkívül segítjük a hadsereget és a területi védelmi egységeknek, hogy megállítsák az országunk elleni katonai agressziót.

Hogyan telnek most a napjai? 

Ukrajnában vagyok, és nem fogom elhagyni az országot. Ugyanazokban az értésekben osztozom minden ukránnal: őszintén remélem győzelmünket ebben a háborúban. Aztán elkezdjük újjáépíteni az országot, hogy boldogabbá és virágzóbbá tegyük. Ami engem illet: pénzt vagy erőfeszítéseket nem kímélve fogok ezen a célon dolgozni.