Fotó: Oleg Teresenko / UNIAN
rövid hír

Lebombáztak egy gyerekkórházat, ma kísérletet tesznek a béke megteremtésére

Zsiborás Gergő
2022. március 10. 3 perc olvasás

Az oroszok egyre brutálisabb támadásokkal próbálják megtörni az ukrán ellenállást, Mariupolban egy olyan gyermekkórházra és szülőotthonra dobtak bombát, ahonnan terhes nőket, gyermekeket kellett kimenteni, többen a romok alatt ragadtak. Ma az eddigi legmagasabb szinten próbálnak meg tárgyalni a békéről. 

Az amerikai hírszerző ügynökségek jelentései beigazolódni látszanak: Vlagyimir Putyin orosz elnök dühe egyre pusztítóbb csapásokat eredményez Ukrajnában. Miközben az orosz csapatok érdemben tegnap sem haladtak előre, Mariupolban egy gyermekkórházat és egy mellett lévő szülészeti klinikát ért bombatámadás. Egyre több a civil áldozat, köztük is a gyermek. A háború harmadik hete az eddig legmagasabb szintű ukrán-orosz egyeztetéssel folytatódik, a két ország külügyminisztere Törökországban találkozik. 

A legfontosabb harctéri események 

  • Az ukrán Fegyveres Erők szerint ellentámadást indítottak Kijevben az oroszok ellen. Az oroszok a város körül vonják össze a csapataikat, egy héten belül elkezdődhet az ostrom. 
  • Az orosz csapatok nem haladtak előre érdemben, de ahogy arra az amerikai hírszerző ügynökségek számítottak: a helyzet egyre jobban eszkalálódik Ukrajnában, az oroszok egyre brutálisabban támadásokat, terrorbombázásokat hajtanak végre a civil lakosság ellen, miközben sok helyen nincs fűtés, áram, sőt víz se. A legrosszabb a helyzet Mariupolban, amit az oroszok körbevettek és folyamatosan lőnek. A városban tömegsírokba kezdték temetni a halottakat. 
  • Amerikai tisztségviselők már 5000-6000 közé teszik az elesett orosz katonák számát. Ez igen komoly veszteség. 
  • Az oroszok továbbra sem tudtak korlátlan légi fölényt kialakítani, az ukrán légvédelem aktív. 
Ukrán katonák és mentőalakulatok tagjai dolgoznak a bombatámadásban megrongálódott mariupoli gyermekkórháznál 2022. március 9-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A tárgyalóasztalnál 

  • Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek megkezdték a tárgyalásokat Törökországban. 
  • A nagyobb városokból folyamatosan tudnak humanitárius folyosókat nyitni, de a helyzet nagyon bizonytalan, a civilek kimenekítése nagyon lassan halad továbbra is. Ma 7 korridort nyitnak meg a civilek előtt. 
  • Szerdán 35 ezer embert tudtak kimenekíteni a háborús zónákból. 
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet – mondta magyar idő szerint szerda késő este, Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter. 
  • A Fehér Ház arra figyelmeztetett: Oroszország vegyi fegyvereket is alkalmazhat a háborúban. 
  • Kamala Harris, amerikai alelnök már Varsóban van, arról tárgyal a lengyel kormánnyal, hogyan tudna az USA újabb támogatást adni Ukrajnának (a fő kérdés: ha a lengyelek átadják a Mig vadászgépeiket az ukránoknak, Washington tud-e F-16-osokat szállítani Lengyelországba). 

A mariupoli események még nagyobb nyomást helyeznek a nyugati szövetségesekre, hogy megállítsák Oroszországot. Közben ma EU-csúcs is kezdődik, itt a szankciók mellett a legfontosabb téma az EU energiapolitikai terve lesz, melynek célja, hogy 2030-ra teljesen leváljon az orosz függőségről. 

Kapcsolódó:

Borítókép: Lebombázott iskola Zsitomirban. Fotó: Oleg Teresenko / UNIAN