Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szabados Ágnes: Az olvasás csodája nem cserélhető fel a Tiktokkal

A járvány alatt nyitott élményközpontú könyvesboltot, ahol nemcsak a munkatársai, de ő is szívesen leül a vásárlókkal beszélgetni a könyvekről. Ragaszkodik hozzá, hogy a kiadója gondozásában megjelenő könyvek csak az ő boltjában legyenek kaphatók, és ez egyelőre sikeres üzleti húzásnak tűnik. Az idősebb korosztályokat már sikeresen emlékeztette az olvasás örömére, most a 9-12 éveseket is behúzná ebbe. Galambos Márton és a Forbes élő vendége ezen a héten Szabados Ágnes volt.

„Egy ideje inspirál, hogy kulturális témákat juttassak be a híradóba, és a hírigazgató is egyetértett ezzel, hiszen az utóbbi időben kimaradt a kultúra. Most minden héten a kulturális élet egy nagy és fontos arcával beszélem át, hogy milyen volt neki az elmúlt egy év. Azt gondolom, segíthet, ha az átlagember látja, nem csak ő élte át a szorongást, a félelmet és milliónyi más érzést a járvány alatt, hanem a nagy emberek is” – mondta legújabb projektjéről az RTL Klub híradósa, Szabados Ágnes a Forbes élőben csütörtökön.

Ezúttal például Tenki Réka színészt szólaltatja meg, aki gyereke születése miatt már a járvány előtt is kihagyott egy évet a karrierjében, a pandémia megjelenésével pedig újabb egy évre le kellett mondania a színjátszásról. Riportjai mostantól csütörtökönként jelennek meg a RTL Klub Híradójában, a teljes beszélgetések pedig a televízió honlapján lesznek eléretőek.

A híradós munka mellett Szabados Ágnes a könyvkiadói és forgalmazói karrierjét is tudatosan építi. Ezzel kapcsolatban beszélt új könyvéről, a Könyvnyerőről.

„Tavaly nyáron jött az ötletem, hogy próbáljunk meg gyerekeket is elérni. Mániám, hogy szeretek hatni az emberekre. És azt hiszem, hogy kötelességünk példát mutatni. Az elmúlt öt évben sokakat elértem a #nincsidőmolvasni-kihívással, de a gyerekeket nem” – mondta, és hozzátette, hogy ezért támadt tavaly nyáron „az őrült ötlete”, hogy egy olyan könyvet készítsen, amelyik megfelelhet erre a célra.

„Tudtam, hogy rizikós, de nem mindent azért csinálok, mert az biztosan megéri, hanem megpróbálok értéket teremteni. De ha azt érzem, hogy szívvel-lélekkel bele tudok állni egy projektbe, akkor az sikerülni szokott.”

Ezek után kilenc olyan tanárt választott ki, akik fontosnak tartják az olvasás megszerettetését a gyerekekkel és „jó szülők és jó tanárok” is egyben. Így készült el a Könyvnyerő, amely játékosan próbálja megszerettetni az olvasást a 9-12 éves korosztállyal.

Egyebek mellett azért éppen velük, mert felső tagozatban már sok nehéz kötelező olvasmányt erőltetnek, ami elveszi a kedvet a könyvektől, „és ekkor veszítünk el sok gyereket.

Ezt kell velük megértetnünk: hogy ez nem kötelesség, hanem egy fantasztikus világ. És az olvasás csodája nem cserélhető fel a Tiktokra” – mondta.

Szabados Ágnes tavaly – szintén nem kis rizikót vállalva – megnyitotta saját könyvesboltját a Margit híd budai hídfőjénél. Itt kizárólag olyan könyveket kapni, amelyek „átmentek a szűrőjén” vagy az ő kiadójának gondozásában jelentek meg. Sőt: utóbbiakhoz kizárólag ebben a boltban lehet hozzájutni, ami tudatos üzleti húzás.

„A rentabilitást biztosítja, hogy ezek csak ebben a boltban kaphatóak. A nagy láncok – érthető módon – akár 50-55 százalékot is levonnak, én ebből inkább a rezsit fizetem” – foglalta össze az üzleti modelljét. Amihez hozzátartozik, hogy sok időt tölt a boltban, szombatonként nyitástól fél háromig is ott van, beszélget a vásárlókkal a könyvekről, hiszen „élményt próbál eladni” és munkatársait is erre kéri.

Elmondása szerint vannak, akik akár Sopronból és más vidéki városokból utaznak fel ezért az élményért, így tartott tőle, hogy a járvány őszi berobbanasával és a kijárási korlátozással sokasodhatnak a problémák, de a webshop kihúzta őket a bajból – a személyes élmény nélkül és a magasabb árrés ellenére is vették tőlük a könyveket. „Amíg bírtam, személyes üzeneteket is írtam a könyvekhez.”

Most azt tervezi, iskolákban személyesen fogja népszerűsíteni az olvasást, és a gyerekek mellett a szülők meggyőzése is fontos marad számára. Arról bőven tud beszélni, hogy válhat valakiből olvasó felnőtt: őt is csak 12 éves korában fogták meg a könyvek, addig fiús lányként inkább focizott a többiekkel, minthogy „a sarokban ülve olvasson”. De a Harry Potter sztorija és a könnyű azonosulás a vele egykorú szereplőkkel mindent megváltoztatott – úgy tűnik, azon van, hogy ez másokkal is megtörténjen.

Borítókép: Forbes

 

Oszd meg!