Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Frei Tamás: Hagyták, hogy a koronavírus világjárvánnyá váljon, arra számítottam, hogy Kína-ellenesebb lesz a hangulat

Frei Tamást riporterként, íróként és egy nemzetközi kávéházlánc tulajdonosaként is ismerik. Az első Forbes Élőben Galambos Márton főszerkesztő beszélgetett vele többek között arról, hogyan vészelik át a járványhelyzetet a Cafe Frei kávéházak, miről fog szólni a legújabb könyve, és miért számított nagyobb kínaellenességre.

Azt gondolom, hogy nem szándékosan fejlesztették ki, de szándékosan hagyták, hogy elterjedjen a vírus a világban, arra számítottam, hogy sokkal Kína-ellenesebb lesz a hangulat – mondta Frei Tamás a járványhelyzetről, aki a Forbes 2018. júniusi lapszámának címlaposa volt. „Bob Woodward oknyomozó újságíró Rage című, Trumpról szóló könyvének például furcsa mód azt a részét kapta fel a média, ami arról szól, hogy Trump már január 28-án megkapta a CIA-tól azt a jelentést, ami leírja a vírus veszélyességét, majd ezt titokban tartotta egy ideig. De ugyanebben a könyvben benne van az is, hogy amikor már lezárták Vuhan környékét még kimondottan akarták, hogy nemzetközi repülőjáratok induljanak.” Elmondása szerint ennek az lehetett a motivációja, hogy ha már egyszer kitört, akkor az egész világon menjen végi, egyébként Kína hátrányt szenvedne.”

Frei azt fejtegette, hogy a kínai állam hozzáállása az lehetett, hogy ha már egyszer kitört a járvány, akkor azért hagyták végigsöpörni a világon, hogy Kína ne szenvedjen gazdasági hátrányt a többi országhoz képest. „A napokban olvastam egy jelentést, ami szerint ilyen jó éve Németország és Kína kereskedelmének még sosem volt. Az Európai Unióból Kínába érkező exportnak az ötven százaléka már német, és Németország 2020. második negyedévében most először többet exportált Kínába, mint bármelyik másik európai uniós ország. Elképesztő érdekek játszanak közbe.”

Frei új, Peking-szindróma címen készülő könyve is ezekről az érdekekről fog szólni, és arról, milyen világ vár ránk 2025-ben a járvány után. A kötet befejezése még várat magára, a kávémogul figyelmét idén főként a Cafe Frei kávéházak helyzete kötötte le.

Járvány ide vagy oda, nyílnak az új kávézók

„Hosszú távon nem a világ változik meg, hanem azok a folyamatok, amik amúgy is zajlottak már felgyorsulnak, kiderül, hogy mi volt a zsákutca” – mondja Nizzából a járvány hatásáról.

A most Magyarországon kívül Svájcban, Horvátországban, Szlovákiában Dubaiban, Franciaországban, Romániában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Királyságban jelen lévő kávéházlánc élete is felgyorsult. Nemsokára egy új, több tízmillió forintos fejlesztésnek köszönhetően úgynevezett pick up rendszert indítanak, hogy kényelmesebbé tegyék az elviteles rendeléseket. A vásárló mobilról rendelheti meg és fizetheti ki a kávét, majd felveheti a kávézóban. Ez azoknak kedvez, akik szeretnék elkerülni a sorban állást.

Frei azt állította, összességében az idei forgalom nem sokkal fog elmaradni a 2019-es számoktól. A Café Frei Kft. tavalyi árbevétele 2,1 milliárd forint, adózott eredménye 328,3 millió forint volt. A láncnak Magyarországon most 55 kávéháza van, Vecsésen egy hete nyílt egy új Cafe Frei, Szlovákiában jövő héten fog megnyílni az első – mondta el a Forbes Élőben Frei Tamás.

A kávéházi bevételek mellett azért új lábakat is növeszt a cég. A Cserpessel való együttműködésüket, miszerint üveges tejeskávét dobnak a piacra november elején jelentettek be. Ehhez a Café Frei szolgáltatja a kávéesszenciát, és a kereskedelmi forgalmazásért is ők felelnek. A Cserpes a tejet, a gyártási technológiát és a csomagolást biztosítja.

Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"