Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Fekete Csaba

Böjte Csaba: a gyereket nem számolni, szeretni kell

„Jól megrázta a koronavírus, de szerencsére elengedte Böjte Csabát, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját. Első könyve még alig jelent meg, már a másodikon dolgozik, a Forbes Élő negyedik vendégeként Csaba testvér beszélgetett Galambos Márton főszerkesztővel.

Csaba testvér a dévai gyermekotthonból jelentkezett be, ahol a második hullámos lezárások kezdetétől a gyerekek is egész nap otthon vannak, ez pedig meglátszik a gyermekotthon számláin – de ennél negatívabb megállapítása nem volt még a járványról sem Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek. Pedig ő maga is átesett a koronavíruson, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba november közepén, ahová 1981 óta nem kellett mennie. November 30-án kiengedték, és azt mondta, „túláradó optimizmussal” tért haza.

„Ha a szervezetem több ezer milliárd sejtje tudott úgy együttműködni, hogy visszaálljon a harmónia, és én meggyógyuljak, akkor ez a nyolc milliárd ember mégis miért nem tudja megtanulni a szeretet parancsát? Valami szépet, ami mindannyiunknak jó?” – biztatott Csaba testvér.

Mióta 2018 decemberében a címlapunkon szerepelt, harminc új gyermekotthont nyitottak a Szent Ferenc Alapítványon keresztül,

így már nyolcvan otthonban közel ezer gyereket gondoznak önálló, 7-8 főből álló, ún. szociális családokban.

Decemberben megjelent Böjte Csaba Füveskönyve, ami a karantén alatt készült, az őt online követő közössége kérdései és dilemmái alapján. „Motiváló, keresztény gondolatokat szeretne átadni a szeretetről, a párkapcsolatokról, a gyereknevelésről azon kérdések alapján, ami eljutott hozzám” – mondta a kötetről.

Már a második könyvén dolgozik, ami hasonló körülmények között készül, az online közösségére támaszkodik. Az egykor nagy utazó Csaba testvér most csak gondolatban utazik, átállt az online találkozókra, de élvezi, hogy az embereket így is aktivizálja. „Sokkal több embert lehet így elérni, mint autóval.”

Az utazások során a közösségnek pénzben is volt alkalma támogatni a gyermekotthonokat, Csaba testvér szerint érezhető ez a kiesés, az online gyűjtésekkel pedig még csak most ismerkedik. Az sem segít, hogy az iskolák bezárásával minden gyerek egész nap otthon van. „Mondták ugye, hogy sokat kell kezet mosni, én meg mondtam nekik, hogy lassan hagyják abba, mert a vízszámla alapján akár medencét is építhettünk volna” – viccelődött Csaba testvér.

Ha nem maradnál le a következő adásról, kövesd a Forbes Magyarország Facebook oldalát!

A Forbes Élő 17.30-at a Cofidis támogatja.

Borítókép: Böjte Csaba atya a Forbes Legyél Jobb Napján, 2019-ben. Fotó: Fekete Csaba


Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"