Ha valami finomat, meleget és kiadósat ennél vacsorára, készíts rántott vadhúst. A vadhús akkor is remek választás, ha szeretnéd elkerülni a nagyüzemi tenyésztést, de nem szeretnél lemondani a húsról. Ezek az állatok (a vadaskerteket leszámítva) a természetes környezetükben élték le az életüket. Ráadásul már rég nem igaz, hogy a vadhúsnak erőteljes a szaga – mire a boltokba jut, szigorú ellenőrzésen megy át, úgyhogy van ideje pihenni. Elkészítés előtt érdemes fokhagymás-fűszeres pácban érlelni a húst, igazán omlós és ízletes legyen.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 5 rántott húshoz:
- 700 g dámvad gerinc vagy comb (vaddisznó vagy őz is lehet)
- 2 tojás
- 100 g joghurt, író vagy kefír
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek citromlé
- 1 púpos ek majoránna
- frissen őrölt bors
- 1 tk só
- panko morzsa
- zsír vagy olaj (a kirántáshoz)
A burgonyához:
- 1-1.5 kg parázs burgonya
- olívaolaj
- 1 marék friss rozmaring
- 1 tk só
- 2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- Vágjuk fel a húst a rostokra merőlegesen nagyjából 1 cm vastag szeletekre, és két fólia közé helyezve (ennek köszönhetően nem fog leszakadozni és a klopfolóra ragadni a hús) klopfoljuk ki mindkét oldalát. A gerinc lágyabb, ezért kevesebbet kell klopfolni, mint a combot.
- Helyezzük a szeleteket joghurt, összetört fokhagyma, majoránna és egy jó adag frissen őrölt bors keverékébe (sót egyelőre ne adjunk hozzá, hogy a hús ne engedje ki a levét!), és hagyjuk legalább egy éjszakán át pácolódni, hogy a hús megpuhuljon.
- Közvetlenül a rántás előtt keverjünk a húshoz egy jó teáskanál sót, vegyük ki a pácból, és forgassuk meg a morzsában. Alaposan nyomkodjuk rá a morzsát a kezünkkel. Forrósítsunk fel a serpenyőben egy jó adag zsírt vagy olajat, és óvatosan süssük benne aranybarnára a rántott hús mindkét oldalát. Hagyjuk lecsepegni a felesleges zsiradékot egy papírtörlőn, és tálaljuk.
- Alaposan mossuk meg a burgonyát, és forgassuk meg egy kevés olajban, sóban és felaprított rozmaringban közvetlenül a tepsiben. A méretétől függően süssük puhára nagyjából 30 perc alatt 180 °C-on. Sütés közben egyszer forgassuk át. Végül keverjük hozzá az összetört fokhagymát, és tegyük vissza néhány percre a sütőbe.
Borítókép fotó: Eva Malúšová