A francia macaron már nem újdonság, szóval jöjjön egy kevésbé ismert, de ugyanolyan finom cseh és szlovák édesség.
Most hogy a francia macaron már nem kecsegtet az újdonság varázsával, fedezzünk fel egy kevéssé ismert, cseh és szlovák retró édességet, ami nem más, mint a ropogós laskonky (ejtsd: laszkonki). Legyen szó bár a klasszikus kókuszos változatról, vagy a dőzsölősebb pisztáciásról, az élmény nem marad el. Ráadásul azt sem tagadhatjuk, hogy a kissé rusztikusabb külalakot is elbíró laskonkyt jóval egyszerűbb elkészíteni, mint a precizitást igénylő macaronnal bajlódni.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 10-12 laskonky habcsókhoz:
- 2 tojásfehérje
- 140 g kristálycukor
- 20 ml víz
- 30 g porcukor
- 100 g őrölt pisztácia, kókusz, mandula vagy dió
- zsír a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 250 g mascarpone
- 200 g fehér csokoládé
- 1 tk pisztáciás ízesítő paszta (cukrászati kellékeket és alapanyagokat árusító üzletben vehető) vagy 1-2 ek 100% pisztáciavaj (KK, Goodie, Natu, Grizly, Diana, Šufan…)
- 1 marék liofilizált vagy friss málna
Elkészítés
- Verjük kemény, fényes habbá a tojásfehérjéket és a kristálycukor felét! Közben főzzünk szirupot a cukor másik feléből és a vízből! A pisztáciát (vagy egyéb diófélét) keverjük össze a porcukorral!
- A forró szirupot lassan csorgassuk le a tojáshabos tál oldalán, és állandó keverés mellett keverjük hozzá a tojáshabhoz. Amikor minden összeállt, a robotgép legalacsonyabb fokozatán vagy konyhai spatulával forgassuk bele a pisztáciát!
- Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, és ha légkeveréses a sütőnk, akkor inkább ragasszuk a papírt egy kis tésztával a tepsi négy sarkához! Egy kanál vagy egy sima díszítőcsövű habzsák segítségével alakítsunk ki nagyjából 4 x 6 centiméteres, 1 cenitméter magas ovális formákat! Vagy meg is könnyíthetjük a dolgunkat, ha rendelünk egy laskonky sütőformát. Ez esetben adagoljuk a tésztát a forma nyílásaiba, spatulával vagy vonalzóval simítsuk el, és emeljük fel a formát vagy ha a típusa engedi, a formával együtt helyezzük a sütőbe!
- Süssük a laskonkyt 120 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 80 °C-ra, és süssük további 30-40 percig! Nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk bent kihűlni a süteményt!
- Olvasszuk fel a csokoládét, és keverjük bele a felhabosított mascarponéba! A krém egyik felét ízesítsük pisztáciával (én pisztáciás ízesítőpasztát használtam, de a pisztáciavaj is remek), a másik felét felaprított málnával! Tegyük be egy kicsit a hűtőbe, hogy megdermedjen, majd sima díszítőcsövű habzsák segítségével vigyük fel a krémet minden második habcsókra! Finoman nyomjunk rájuk a díszítetlen habcsókokat, és hagyjuk őket legalább két órán át pihenni a hűtőben!
- Az elkészült laskonkykat tároljuk száraz, hűvös helyen, és fogyasszuk el 3 napon belül!
Egyszerű karamelles krém: A laskonkyt hagyományosan tojássárgás-mogyorós grillázsos krémmel szokás tölteni, de a lustább szakácsok csak összekevernek 200 gramm felvert puha vajat és egy doboz (400 gramm) karamelles sűrített tejet egy csipet sóval és egy evőkanál minél erősebb kávéval. Felhasználás előtt ezt a krémet is be kell tenni a hűtőbe megdermedni.
Fotó: Eva Malúšová