Kóstoltad már a török töltött tésztát, a mantit? Egyszerű tésztából készül, szaftos bárány- vagy marhahússal töltik, és mennyei paradicsomos-chilis vajjal leöntve, fokhagymás joghurttal tálalják.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 3-4 főre:
- 300 g finomliszt (+ a szóráshoz)
- 1 tojás
- 110 ml víz
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk só (+ a főzéshez)
A töltelékhez:
- 450 g darált bárányhús (esetleg marhahús)
- 1 kis hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek felaprított friss petrezselyem zöldje
- 2 ek friss vagy 1 ek szárított menta
- 1 tk só
- ½ tk frissen őrölt bors
A fokhagymás joghurthoz:
- 400 g görög joghurt nebo zsíros joghurt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
A chilis vajhoz:
- 80 g vaj
- 70 g paradicsompüré
- 1 ek szárított menta
- 1 tk chili pehely (elhagyható)
- 1 csipet édes paprika
Elkészítés
- Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit. 5-10 percen át gyúrjuk, hogy szép sima, rugalmas tésztát kapjunk. Csomagoljuk fóliába, és pihentessük hűvös helyen 30-60 percen át.
- Közben készítsük el a tölteléket: ízesítsük a húst finomra vágott hagymával, összenyomott fokhagymával, felaprított fűszernövényekkel. A mentát semmiképp se hagyjuk ki!
- Nyomjuk össze a fokhagymát, és ízlés szerint keverjük hozzá a joghurthoz, sózzuk, és tegyük be a hűtőbe. A hűs joghurt és csípős vajas forró töltött tészta ellentéte tökéletes lesz!
- Főzzük össze a vajat a paradicsompürével, a mentával, a chilivel és pirosparikával nagyjából 2 perc alatt, amíg illatozni nem kezd.
- Nyújtsuk vékonyra a tészta felét egy meglisztezett deszkán, vágjuk fel, és minden négyzetre tegyünk egy töltelékgolyót, majd a széleket dolgozzuk össze a képen látható módon. A négyzetek, illetve a batyuk mérete a türelmünktől és a kézügyességünktől függ – én egyikkel sem vagyok megáldva, így 4-5 cm-es négyzeteket szoktam vágni.
- Helyezzük a batyukat egy sütőpapírral bélelt vagy meglisztezett tepsire, és dolgozzuk fel a maradék tésztát is.
- Főzzük a mantit sós forró vízben, mérettől függően 5-8 percig, majd szűrjük le, tálaljuk az előzőleg elkészített joghurt mellett, és locsoljuk meg a forró vajjal.
Készítsünk tartalékokat: Ha már régebb óta tervezed, hogy mantit készítesz, csinálj egyből többet! A felsorakoztatott batyukat süsd elő 180 °C-on 8-10 perc alatt, hagyd kihűlni és fagyszd le egy dobozban. Így legközelebb elég lesz megfőzni. A elősütés remek, enyhén mogyorós ízt kölcsönöz a mantinak.
Borítókép: Jakub Jurdič