A tökéletesen megkelt, illatos, túrós buktának szinte lehetetlen ellenállni. Mindenki szereti (vagy talán ismersz olyat, aki nem?), de nem mindenki meri elkészíteni. Pedig elég hozzá egy kis idő és egy jól bevált recept. Most egy ilyet hoztunk. Felejtsd el a kelt tésztával kapcsolatos előítéleteidet, és készítsd el magad is ezt a remek túrós buktát!
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 16 nagyobb buktához:
- 500 g finomliszt + a egy kicsi a meglisztezéshez
- 25 g friss élesztő
- 80 g kristálycukor
- 250 ml langyos tej
- 16 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- ½ citrom héja
- 2 tojássárgája
- 80 g olvasztott vaj + a tepsi kivajazásához és a bukták megkenéséhez
- 1 ek rum
- porcukor a szóráshoz
A túrós töltelékhez:
- 375 g puha zsíros túró (1,5 csomag)
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 60 g porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- ½ citrom héja
- rumba áztatott mazsola (elhagyható)
Elkészítés
- Készítsd elő a hozzávalókat. Szitáld át a lisztet egy nagy tálba, a közepén alakíts ki egy mélyedést, és morzsold bele az élesztőt. Adj hozzá egy evőkanál cukrot és annyi langyos tejet, ami ellepi az elmorzsolt élesztőt. Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával 10-15 percre, és hagyd felfutni az élesztőt.
- Egy másik tálban keverd össze a túrós töltelék hozzávalóit. Használjunk fel hozzá egy egész tojást, hogy a fehérje egy kicsit felhígítsa a túrót. Nélküle túl kemény lenne a töltelék. Vagy megpróbálhatunk hozzáadni két tojássárgáját épp csak annyi fehérjével hígítva, hogy a töltelék állaga megfelelő legyen. Ha szeretnénk, most szórjuk bele az előzőleg rumba áztatott mazsolát.
- Adjuk hozzá a felfutott élesztőhöz a maradék tejet, kristálycukrot, vaníliás cukrot, egy csipet sót, citromhéjat, tojássárgáját és a lehűtött felolvasztott vajat. Keverjünk mindent gondosan össze, és álljunk neki a tészta dagasztásának. Előbb egy fakanál segítségével, majd a kezünkkel dagasszuk simára a tésztát. Remekül gyúrható a tészta, nincs mitől félni.
- A sima cipót helyezzük a dagasztásra használt tál közepébe, és szórjuk meg finoman liszttel. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk nagyjából egy órán át meleg helyen megkelni. Kelés közben még egyszer átdagaszthatjuk a tésztát.
- Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki a tálból az enyhén meglisztezett munkalapra, és nyújtsuk ki nagyjából 1,5 cm vastagra. Kockázzuk fel a tésztát 16 darabra, szükség szerint nyújtsuk ki a kezünkkel nagyjából 12×12 cm-es négyzetekre.
- Töltsük meg a tésztákat egy-egy kanál töltelékkel. A tészta négy sarkát fogjuk össze, majd dolgozzuk össze a széleket, hogy ne látszódjon ki sehol a töltelék. Helyezzük a batyukat fejjel lefelé egy kivajazott tepsibe, csak egy kevés helyet hagyva közöttük. A felsorakoztatott bukták tetejét és minden oldalát alaposan kenjük meg felolvasztott vajjal.
- Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk további 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a tepsit 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára 35 perc alatt.
- A megsült buktákat újra kenjük meg vajjal, amihez ezúttal egy evőkanál rumot is keverhetünk – a rum megbolondítja egyébként is nagyszerű ízüket, és csodálatosan fognak tőle illatozni. A kihűlt buktákat tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
További töltelékek
- Ha van otthon jó sűrű szilvalekvárod, szükség szerint hígítsd rummal, reszelj hozzá egy kevés mézeskalácsot, és kész is az újabb ínycsiklandó töltelék.
- Ha a mákos buktát szereted, melegíts cukros tejet, adj hozzá ízlés szerint fahéjat, egy kevés rumot, majd végezetük keverd hozzá a mákot. A mákos töltelék szilvával is finom.
Borítókép: Jakub Jurdič