Hogy készítsünk cukor-, liszt- és vajmentes desszertet úgy, hogy még finom is legyen?
Fordította: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Mi az alapvető elvárás a vegán ételekkel szemben? Hogy a finom ízeknek köszönhetően senkinek eszébe se jusson az állati eredetű hozzávalók hiányát firtatni. A kesudióból, mandulából, kókuszból és datolyából készült, sütés nélküli vegán sajttortaszeletek csodásan krémesek, finomított cukor nélkül is természetesen édesek és a felhasznált, egészséges alapanyagoknak köszönhetően táplálóak is.
Ezt a sajttortát akkor is érdemes kipróbálni, ha egyébként nem vagy vegán – akár a fagyasztóban is tárolhatod, és szeletenként is kiveheted onnan, ha megkívánsz valami édeset vagy vendégül látnál valakit, aki különleges diétát követ.
Hozzávalók egy 20 x 20 cm-es formához:
- 200 g mandula, dió vagy kókusz
- 8 kimagozott király (medjool) datolya (160 g)
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
A krémhez:
- 250 g sótlan kesudió
- 400 ml lehűtött kókusztej
- 4 ek juharszirup vagy agavészirup
- 1 ek citromlé
- 1/2 kk vaníliakivonat
A gyümölcsfőzethez:
- 120 g fagyasztott vagy friss áfonya, málna, szeder vagy erdei gyümölcskeverék
- 2 ek juharszirup vagy agavészirup
- 1 ek kokoricakeményítő
Elkészítés
- A mandulát vagy egyéb diófélét pirítsuk meg száraz serpenyőben, hogy illatosak és könnyebben turmixolhatók legyenek. Ezután a datolyával, fahéjjal és sóval turmixoljuk lágy aprítékká, ami összenyomáskor egyben marad. Amennyiben száraz a datolya, úgy többre lesz belőle szükség. Szükség esetén egy kis vízzel vagy sziruppal hígíthatod a keveréket.
- Nyomkodd bele az aprítékot egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába.
- A kesudiót áztasd be éjszakára vízbe (ez a jobb megoldás), vagy főzd legalább 10 percen át, majd öntsd le róla a vizet (ez a gyorsabb megoldás). A lehűtött kókusztejről fölözd le a szilárd részt és a leszűrt kesudióval, a sziruppal, a citrommal és a vaníliával turmixold szét minél lágyabb krémmé. Kóstold meg és ha szüksége, édesítsd.
- Kend rá a kesukrémet a már kész tortaalapra.
- A gyümölcshöz ízlés szerint keverd hozzá a szirupot, illetve egy kis keményítőt, majd állandó keverés mellett sűrítsd be nagyjából 5 perc alatt. A szirup mennyisége és a főzés ideje a felhasznált gyümölcstől függ – kihűlést követően ne legyen vizes a főzet, hanem legyen szép sűrű.
- A főzetet csepegtesd rá kanállal a kesukrémre, majd a márványos hatás eléréséért húzz át rajtuk néhányszor egy fogpiszkálót. A kész tortát hagyd egy napig dermedni a hűtőben vagy legalább 2–3 órán át a fagyasztóban. Ezt követően forró vízbe mártott éles késsel kockázd fel.