Elismerem, hogy a darált hús, a cheddar és a szalonna nem a legkönnyebb párosítás, a hűvös, nyirkos időben általában mégis jobban egyik, mint egy saláta. Ráadásul, ha édeskés-pikáns kabátot készítünk neki ropogós, mázas szalonnából, az összes szaftja bent marad, és igazán ízletes lesz a fasírtunk.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 6 főre:
- 1 nagy hagyma
- olaj vagy zsír
- 1 kg darált hús (sertés- és marhahús keveréke)
- 40 g morzsa
- 50 ml tej
- 3 tojás
- 1 tk dijoni mustár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 marék sima levelű petrezselyem
- 1 tk oregánó
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk só
- ½ tk bors
- ½ tk chili (elhagyható)
- 150 g cheddar (esetleg gouda vagy kékpenészes sajt)
- 120 g angolszalonna
A mázhoz:
- 3 ek ketchup
- 1 ek méz vagy barnacukor
- 1 ek worcesterszósz
- őrölt chili ízlés szerint
Elkészítés
- Nyersen is beletehetjük a hagymát, de megpirítva sokkal jobb ízt kölcsönöz a fasítnak. Vágjuk apróra a hagymát, pirítsuk meg egy kevés olajon, és hagyjuk hűlni, amíg összekészítjük a többi hozzávalót.
- Keverjük össze a húst és a morzsát (amennyiben kerüljük a glutént, helyettesíthetjük kukoricadarával, vagy el is hagyhatjuk, ez esetben azonban a tejet is hagyjuk el), a tejet, a tojást, a mustárt, az összenyomott fokhagymát, a felaprított petrezselymet, az oregánót, a papikát, a sót, egy jókora adag frissen őrölt borsot, ízlés szerint chilit és a megpirított vagy nyers hagymát.
- A keverék háromnegyedét tegyük a tepsibe, és megolajozott kézzel formázzunk belőle egy hosszúkás veknit. A közepén alakítsunk ki egy árkot, és töltsük bele a lemorzsolt vagy lereszelt sajtot, borítsuk be a maradék húsos keverékkel, és alaposan egyengessük el, hogy ki ne folyjon a sajt. A másik lehetőség, hogy a sajtot is hozzákeverjük a húshoz.
- A z egészet beborítjuk szalonnával úgy, hogy a szeletek egyhén átfedésben legyenek. Fedjük le és süssük 180 °C-on nagyjából 25 percig.
- Amíg elkészül, keverjük össze a ketchupot mézzel, a worcester szósszal és ízlés szerint őrölt chilivel. 25 perc elteltével vegyük le a fasírtról a fedőt, kenjük meg a szósszal, és süssük nagyjából további 25 percig. Hagyjuk még 10 percig pihenni a már kikapcsolt sütőben. Számoljunk vele, hogy a sajt vadul ki fog akarni folyni a fasírtból, és inkább csak az asztalon szeleteljük fel.
Több zöldség: A hagyma mellé piríthatunk apróra vágott paprikát, durvára reszelt sárgarépát és cukkinit is (a cukkininek érdemes kinyomkodni a levét).
Borítókép és fotók: Eva Malúšová