A citrusos ízű mandulás keksznek nem csak az illata, az íze is csodás. A lime, a citrom és a narancs héja különleges, egzotikus jelleget kölcsönöz neki, a pirított mandula pedig a tökéletes illatról és ropogósságról gondoskodik. Miután a keksz kihűlt, légmentes dobozban akár két hétig is tárolható, de érdemes még ez előtt megenni (ez biztosan sikerülni fog!). A közelgő karácsonyra gondolva, akár kedves, ehető ajándéknak is jó. Tegyük ajándékdobozba vagy egy szép üvegedénybe, és készen is vagyunk.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 30 kekszhez:
- 250 g mandula (serpenyőben megpirított)
- 70 g vaj
- 1 narancs héja
- 1 citrom héja
- 1 lime héja
- 130 g porcukor + a beleforgatáshoz
- 1 csipet só
- 1 púpozott tk borkő sütőpor
- ½ tk szárított narancshéj
- ½ tk szárított citromhéj
- 4 kis tojássárgája
- 1 ek narancslé
- 1 tk narancsvirágvíz
- 1 tk mandula kivonat
Plusz hozzávaló a sötét kekszekhez:
- 12 g fekete kakaó
- 1 tk narancslé
Elkészítés
- Pirítsuk meg a mandulát egy száraz serpenyőben, és hagyjuk kihűlni. Turmixgépben aprítsuk finomra. Szükség esetén vehetünk darált mandulát is, de ez esetben megfosztjuk magunkat a kellemes aromától, amit a darálás előtti pirítás kölcsönöz neki.
- Olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni a vajat. A narancsot, a citromot és a lime-ot alaposan mossuk és szárítsuk meg, majd reszeljük le a héját.
- Keverjük össze a megpirított és ledarált mandulát a porcukorral, egy csipet sóval, a sütőporral és a friss citrushéjjal.
- Keverjük hozzá a tojássárgájához a kifacsart narancslevet, a narancsvizet, a mandula kivonatot és a kihűlt, felolvasztott vajat. Alaposan keverjük el, majd öntsük össze a két keveréket. Így egy kissé ragacsos tésztát kapunk, amely mégis jól összeáll. Osszuk ketté, és az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót és egy kis narancslevet. Tegyük mindkét tésztát a hűtőbe rövid időre, hogy könnyebben tudjunk velük dolgozni.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Szórjunk porcukrot egy szélesebb tálba, és készítsük el a világosabb golyókat. Porciózzunk ki a tésztából egy evőkanál segítségével nagyjából 20 grammos adagokat, helyezzük a porcukorra (finoman forgassuk meg benne), majd formáljunk belőlük a két tenyerünkkel nagyjából 3 cm átmérőjű szabályos golyókat. A kész golyókat forgassuk meg még egyszer alaposan a porcukorban. Járjunk el hasonló módon, amíg fel nem dolgozzuk a mind a világos, mind a sötét tésztát. Helyezzük a golyókat egymástól távol egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süssük aranybarnára a kekszeket 10-15 perc alatt (én pontosan 13 percig sütöttem őket). A végefelé érdemes gondosan figyelni a sütőt, nehogy túlsüssük a kekszeket (a pontos sütési idő függ a tényleges méretüktől, és a sütőtől). Sütés során a golyók felveszik a kekszek tipikusan lapos alakját, és szépen megrepedeznek. Sütés után hagyjuk őket kihűlni a tepsiben, nehogy a még puha kekszek megsérüljenek.