Az előkelő nevű, hatalmas portobello gomba ugyan a legkülönfélébb töltelékekkel is elkészíthető, de sokszor önmagában is megállja a helyét. Ezúttal hagyjuk, hogy a portobello játssza a főszerepet, és kitűnjön sajátos íze és lédússága. Biztos vagyok benne, hogy nem egyszeri alkalomról lesz szó.
A jellegzetes gombaíz és az enyhén pikáns pác már magában is ízletes párost képez. A szárított paradicsomos-fűszernövényes pestónak köszönhetően ugyanakkor újabb szintet lép ez a vegetáriánus luxussteak. A paprikás bulgur pedig, a tápértékén túl tökéletesen illeszkedik ehhez a változatos ízmozaikhoz.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók a portobello steakhez 2 főre:
- 2 portobello gomba
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek worchesterszósz
- 2 tk almaecet
- 1 tk füstölt paprika
- ½ tk őrölt római kömény
- ½ tk fokhagyma granulátum
- 1 csipet só – lehetőség szerint füstölt
- frissen őrölt bors
A szárított paradicsomos-fűszernövényes pestóhoz:
- 20 g tökmag
- 10 g lestyán – kb 2 ek felaprított levél
- 5 g petrezselyem zöldje – kb 2 ek felaprított levél
- 5 g bazsalikom – kb 5 hajtás
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g olajban eltett szárított paradicsom – 3 db
- 100 g olívaolaj
- 1 csipet só
A paprikás bulgurhoz:
- 2 piros paprika
- 150 g bulgur
- 2 ek olívaolaj
- 2 sonkahagyma (vagy 1 nagyobb vöröshagyma)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt szárított gyömbér
- chili
- 2 tk felaprított petrezselyem zöldje
- só
Elkészítés
- Készítsük el a gombához a pácot: keverjük össze az olívaolajat, a worchester szószt, az ecetet, a füstölt paprikát, a római köményt, a fokhagymát, a borsot és egy csipet sót. Kenjük meg a szósszal a gombák kalapjának sima oldalát, majd a óvatosan dolgozzuk bele a lemezek közé az aljába is. Pihentessük a hűtőben.
- Készítsük el a pestót: aprítógépben daráljuk finomra a tökmagot. Ne teljesen simára, maradjanak benne darabkák, hogy ne legyen a pesto túl tömény, “pasztaszerű”. Tegyük félre.
- Tegyük az aprítógépbe a fűszernövényeket és a felaprított fokhagymát. Öntsük fel az olívaolaj felével (50 g), majd daráljuk simára. Keverjük hozzá a tökmagot. Aprítsuk fel késsel a szárított paradicsomot, és keverjük a pestóhoz. Sózzuk és öntsük fel a megmaradt olajjal. Tároljuk a hűtőben. Ha nem használjuk fel mindet, lezárt üvegben nagyjából egy hétig eláll.
- Készítsük elő a bulgurt: a paprikát helyezzük egy tepsibe, és süssük a sütőben 220 °C-on nagyjából 15-20 percig, amíg fekete foltok nem jelennek meg a paprikán. Ezt követően óvatosan tegyük át mikrotén zacskóba, és hagyjuk legalább 15 percig a gőzben. Közben egy kicsit ki is hűl a paprika, de vigyázzunk, mert a belsejében még forró lehet a gőz.
- Hámozzuk meg a paprikát és itassuk le papírtörlővel. Vágjuk vékony szeletekre.
- Főzzük puhára a bulgurt.
- Forrósítsunk fel egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat. Aprítsuk fel a salottát vagy a vöröshagymát, és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, a szárított gyömbért és a felaprított chilit (ízlés szerint), és nagyjából fél percig kevergessük kis lángon. Adjuk hozzá a sült paprikát, és kevergessük további fél percig. Végül keverjük hozzá a főtt bulgurt és a felaprított petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk.
- Forrósítsuk fel a grillt. A portobello steakek mindkét oldalát nagyjából 7 percig süssük. Szeleteljük fel őket a tányéron – így jobban kiengedi a levét, amitől tökéletesen összeérnek az ízek. Locsoljuk meg pestóval és tálaljuk bulgurral.