A fermentált szójabab pasztát számos egészségügyi előny mellett a sokoldalú felhasználhatóság jellemzi – a levesek mellett mártogatósokba, öntetekbe is használhatjuk, valamint különösen nagyszerű hús-, hal- és zöldségpácokba. Tökéletesen illik a sült lazachoz, amin remek karamellizált kéreg keletkezik tőle a sütőben. Ráadásul a hajdinalisztből készült soba tésztás és brokkolis körettel együtt nagyjából húsz perc alatt elkészítheted ezt az egészséges ételt.
Fordítás: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 kicsi vagy bébi brokkoli
- 2 bőrös lazacfilé (összesen kb. 400 g)
- 2 ek világos miso paszta
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek méz vagy juharszirup
- 1 tk rizsecet vagy limelé
- 1 tk szezámolaj
A szezámmagos tésztához:
- 150 g soba tészta
- só
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek rizsecet
- 1 tk szezámolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk friss, reszelt gyömbér
- ¼ tk chilli pehely
- 4 újhagyma
- szezámmag a megszóráshoz
Elkészítés
- Párold meg vagy főzd roppanósra a brokkolit!
- Kend be a lazacfilét a miso pasztából, szójaszószból, mézből, rizsecetből és szezámolajból készült páccal (érdemes hozzáadni egy csipet chilit vagy pár csepp Sriracha szószt is), majd a hús vastagságától függően süsd 10-15 percig 200 °C-ra előmelegített sütőben! Ügyelj rá, hogy a hal jól süljön át, de ne száradjon ki!
- Főzd meg a tésztát sós vízben a csomagolásán található elkészítési útmutató szerint! Amíg fő, keverd össze a szójaszószt, a rizsecetet, a szezámolajat, az összenyomott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a felaprított újhagymát és ízlés szerint adj hozzá chilit!
- A leszűrt tésztához azonnal keverd hozzá az elkészült szószt a még meleg fazékban, hogy az is felmelegedjen, majd tálald köretként a brokkolival a lazac mellett! Az egész fogást szórd meg szezámmaggal, újhagymával és/vagy friss chilivel!
Tipp: Ha krémesebb állagot szeretnél, adj a tésztaszószhoz 2 ek mogyoróvajat vagy tahinit. A brokkolit és az újhagymát tálalás előtt meg is piríthatod, illetve ha sietsz, elég ha a pác helyett sima miso pasztával kened át a halat, majd sütés után megcsepegteted citrommal.
Borítókép és képek: Jakub Jurdič