Ezt a hihetetlenül krémes, Amarettótól illatos, mandulás-kekszes, ropogós korpuszú sajttortát bársonyos csokoládés öntet koronázza. Meséljek még róla, vagy máris hozzálátnál a sütéshez?
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű korpuszhoz:
- 140 g vajas keksz
- 60 g őrölt mandula
- 80 g olvasztott vaj
A krémhez:
- 100 g tej- vagy étcsokoládé
- 600 g friss krémsajt (Jaroměřické žervé, Philadelphia, Matylda)
- 100 g kristálycukor
- 200 g tejföl
- 20 g kukoricakeményítő vagy finomliszt
- 1 tk mandulaaroma
- 1/4 tk só
- 6 ek Amaretto
- 4 tojás
Az öntethez:
- 80 ml habtejszín
- 100 g étcsokoládé
- 2 ek Amaretto
- 2 ek mandulapehely (elhagyható)
Elkészítés
- Turmixoljuk össze aprítógépben a kekszet, vagy törjük össze sodrófával egy zacskóba vagy konyharuhába csomagolva! Keverjük hozzá a mandulát és az olvasztott vajat, és a kezünkkel vagy egy pohár aljával egyengessük bele egy levehető oldalú kivajazott formába, majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet! A mandulát egészben is hozzáadhatjuk, vagy fel is apríthatjuk a keksszel együtt!
- Olvasszuk fel a csokoládét, és hagyjuk egy kicsit kihűlni! Habosítsuk fel kézi mixerrel a sajtot, a tejfölt, a keményítőt, az aromát, a sót és az Amarettót, majd adjuk hozzá a csokoládét és a tojást! A tojást csak rövid ideig keverjük, hogy ne jusson túl sok levegő a krémbe, ami miatt megrepedezne a sütőben a sajttorta!
- Állítsunk egy vízzel teli fémbögrét vagy kis fazekat a sütő aljába, és süssük a sajttortát 140 °C-on nagyjából 55 percig! Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját, és hagyjuk benne a tortát még 30 percig! Ez után vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni! Legjobb, ha csak másnap szeljük fel, miután pihent egy kicsit a hűtőben!
- Forraljuk fel a tejszínt, dobjuk bele a csokoládékockákat, és miután felolvadtak, keverjük össze! Adjuk hozzá az Amarettót, és és várjuk meg, amíg az öntet teljesen kihűl és besűrűsödik! Öntsük a sajttortára, és szórjuk meg mandulapehellyel!
Borítókép és képek: Jakub Jurdič