Az ételt megbecsüljük, ugyebár. De azt is tudjuk, hogyan dolgozhatjuk fel például a brokkolit a virágától a száráig? Ha a szárát eddig mellőzted vagy csak az alapléhez használtad fel, próbáld most azt is hasznosítani az ételben.
A brokkoli szárát hámozást követően hőkezelhetjük, de nyersen is remek az íze – a karfioléra emlékeztet. Reszeljük le, szeleteljük vagy kockázzuk fel, és öntsük le friss fűszernövényekkel és más fűszerekkel ízesített vinaigrette-tel. A brokkolivirág feldolgozására számtalan receptet találunk. Talán éppen az alábbi sült golyók és édeskés-pikáns virágok lesznek azok, amiket majd újra-és újra megkívánsz.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 2 főre:
- 200 g brokkolivirág
- 1 kisebb salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g Parmigiano-Reggiano vagy Grana Padano
- 1 tojássárgája
- ½ ek olívaolaj
- 30 g hajdinaliszt
- 1 tk chia mag (15 g)
- ½ tk kakukkfű
- ½ tk őrölt római kömény
- só
- 40 g tökmag
A sült brokkolihoz:
- 200 g brokkolivirág
- 2 ek olaj
- 1-2 ek juharszirup
- 2 tk almaecet
- 1 tk szezámmag
- 1 tk felaprított chilli
- 1 csipet só
A pirított brokkolihoz és retekhez:
- a brokkoli megmaradt szára
- 4 retek
- 1 ek olívaolaj
- ½ tk fekete szezámmag
- ½ ek felaprított metélőhagyma
- só
Továbbá:
- 50 g beluga lencse
- olívaolaj
- só
- 2 marék saláta mix
- ½ avokádó
- 1 répa
- mikrozöldek
Elkészítés
Brokkoligolyók
- Dobjuk a brokkolit forró vízbe, és főzzük puhára néhány perc alatt! Szűrjük le, és hűtsük le hideg vízben, hogy leállítsuk a folyamatot, és a brokkoli szép zöld maradjon, majd újra szűrjük le! Hagyjuk lecsepegni!
- Nyomkodjuk ki a brokkolit, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől! Tegyük be az aprítógépbe a salottahagymával, a fokhagymával és a felkockázott sajttal együtt! Turmixoljuk le!
- Keverjük el a brokkolis egyveleget a tojássárgájával, az olívaolajjal, a hajdinaliszttel, a chia maggal, a kakukkfűvel és a római köménnyel! Szükség szerint sózzuk, és pihentessük 15 percig!
- Aprítsuk fel a tökmagot. Benedvesített tenyerünkkel formáljunk pingponglabda méretű golyókat a brokkolis egyvelegből! 12 golyónak kellene kijönnie a fenti hozzávalókból! Forgassuk meg a golyókat a tökmag aprítékban! Ha túl hígnak tűnne az egyveleg, adjunk hozzá még egy kevés lisztet! Helyezzük a golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe!
Sült brokkoli
- Forgassuk meg a brokkolivirágokat olaj, juharszirup, ecet, szezámmag, chili és só keverékében! Tegyük őket a tepsibe a golyók mellé! Süssük őket 190 °C-on nagyjából 20 percig!
- Hámozzuk meg a brokkoli szárát! Krumplihámozóval vágjuk vékony szeletekre! A retkeket negyedeljük!
- Forrósítsunk fel egy evőkanál olajat a serpenyőben! Dobjuk bele a retket, és süssük nagyjából 5 percig, amíg pirulni nem kezd! Adjuk hozzá a brokkoliszeleteket, a szezámmagot, egy csipet sót, és pirítsuk további 2 percig! Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg metélőhagymával!
- Főzzük puhára lassú tűzön a beluga lencsét sós vízben! Szűrjük le! Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, sózzuk és keverjük össze!
- Reszeljük vastag szeletekre, vagy vágjuk spirálformára a répát! Szeleteljük fel az avokádót!
- Tálaljuk kis tálakban vegyesen a salátát, a brokkoligolyót, a sült és pirított brokkolit, a lencsét, a répát és az avokádót! Végül az egészet szórjuk meg mikrozöldekkel!
Borítókép és képek: Martina Lancingerová