A rozsliszt nem csak sütéshez kiváló. Ízletes és egészséges, sokrétűen felhasználható nokedlit is készíthetünk belőle húsos és húsmentes ételek mellé egyaránt. Az elkészítése nem vesz igénybe hét percnél többet. Csak készítsük el a tésztát, szaggassuk ki, főzzük meg és szűrjük le. Gyerekjáték, nem? A recept többi része pedig, hogy is mondjuk… túl egyszerű ahhoz, hogy finom legyen? Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, inkább próbáljuk ki! A kelbimbó enyhén pikáns és a hagyma édeskés ízénének találkozása megkoronázva a krémes, vegán szósszal és a ropogós dióval egyszerűen nagyszerű.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók a nokedlihez 2 főre:
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 tojás
- 100 ml víz
- só
Továbbá:
- 20 kisebb kelbimbó – nagyjából 250 g
- 30 g dió
- olívaolaj
- só
- 2 vöröshagyma
- 100 g füstölt tempeh
A tahini szószhoz:
- 2 ek tahini paszta
- 2 ek víz
- 1 ek citromlé
- 1 ek juharszirup
- ½ tk. őrölt római kömény
- 1 csipet só
Elkészítés
- Távolítsuk el a kelbimbóról az esetlegesen kevésbé mutatós külső leveleket, és vájuk le a szárát. A nagyobb bimbókat vágjuk félbe. Tegyük őket egy tálba. Aprítsuk durvára a diót, és szórjuk a kelbimbóra. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, szórjunk rá egy csipet só, és keverjük össze. Helyezzük az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-on süssük 15-20 percig (légkeverés).
- A rozslisztet gyúrjuk össze egy tojással, 100 ml vízzel és egy csipet sóval. Sűrű tésztát kell kapnunk. Szaggassuk ki nokedliszaggatóval forró, sós vízbe, főzzük 3 percig, szűrjük le és hagyjuk lecsepegni. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, hűlés közben locsoljuk meg pár csepp olajjal és keverjük át, hogy ne ragadjon össze.
- Amíg a kelbimbó megsül, készítsük el a hagymát és a tempehet. Vágjuk félbe, majd karikázzuk fel a hagymát. Forrósítsunk 2 evőkanál olajat egy serpenyőben, és pirítsuk a hagymát addig, amíg barnulni nem kezd. Adjuk hozzá a tempehet, pirítsuk meg, és vegyük le a tűzről.
- Készítsük el a tahini szószt – habverővel keverjük össze az alábbi hozzávalókat – tahini paszta, víz, citromlé, juharszirup, római kömény és egy csipet só.
- Keverjük össze a nokedlit a hagymás tempehhel és az időközben megsült diós kelbimbóval. Tahini szósszal meglocsolva tálaljuk.
Fotó: Martina Lancingerová