Hogy főzhetjük a legfinomabb marhahúst? Sehogy! Ha időről időre megkívánod a nyers hús ízét, egyél tatárbifszteket! Egyáltalán nem szükséges valódi bélszínt sem vásárolni hozzá, sőt, a tatárbifsztek íze még hangsúlyosabb is lesz, ha más húsból készül.
A tatárbifsztek ízesítéséhez bőven elég a só, a frissen őrölt bors, a tojássárgája és az olaj (vagy majonéz), de bátran tökéletesíthető további alapanyagokkal is. A kocsmai változathoz képest úgyis a hús íze fog dominálni.
Fordítás: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók 2 főre:
- 250-300 g érett marhahús (lásd alább)
- só és bors
- 1 tk dijoni mustár
- 1 ek finomra vágott salottahagyma
- 1 ek finomra vágott kapribogyó
- 1 ek finomra vágott savanyú uborka
- 1 ek finomra vágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma (elhagyható)
- 1-2 tojássárgája és 2 ek olívaolaj (vagy 3 ek majonéz)
Elkészítés
- Az alapanyag kiválasztásakor alapvető, hogy a hús érett legyen. Én fehérpecsenyét vagy gömbölyű felsált használok, mindkettőnek karakteresebb az íze, mint a valódi bélszíné, ráadásul a pénztárcánk is jobban jár velük.
- Távolítsuk el a húsról a zsiradékot, inakat és hártyákat, majd daráljuk le minél apróbbra, akár kétszer is! Hagyományosan azért kaparták a húst, hogy az esetleges élősködők petéit semlegesítsék, de erre semmi szükség, ha megbízunk a hentesünkben. A harmadik, egyáltalán nem rossz lehetőség, ha finomra aprítjuk a húst.
- Sózzuk és borsozzuk a húst, majd keverjük hozzá a mustárt, salottahagymát, kapribogyót, uborkát, petrezselymet és olajat vagy majonézt (ez utóbbi helyettesítheti a tojássárgáját)! Ha tojássárgáját használunk (érdemes!), most is hozzákeverhetjük, vagy félretehetjük a tálaláshoz.
- Kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük még! Mivel a hús a levegővel érintkezve oxidálódik, otthon nehezen készíthetünk élénk piros, gyári tatárbifszteket, de segíthetünk magunkon egy kis pirospaprika, esetleg ketchup hozzáadásával, ha ehhez vagyunk szokva.
- Olajozott kézzel vagy formával porciózzuk ki, és tálaljuk a húst!
Tipp: A tyúktojás helyett használhatunk fürjtojást is – nyersen vagy főve. Forró vízben főzzük 3 percig, majd gyorsan hűtsük le hideg vízzel, és hámozzuk meg.
További lehetőségek: Ha a szokás hatalma nem enged, természetesen egyéb hozzávalókat is használhatunk: Tabasco szószt, Worcester szószt, őrölt paprikát, parmezánt, finomra vágott szardellát, egy kis jó minőségű ketchupot stb.
Borítókép és képek: Eva Malúšová