A linzer esetében érdemes a hagyományt követni. Tartsuk magunkat a felülmúlhatatlan 3 : 2 : 1 arányhoz, ami 3 rész lisztet, 2 rész vajat és 1 rész cukrot jelent. Adjunk hozzá tojássárgáját, illatos rumot és osztrák mintára citromhéjat, hogy a végeredmény egyszerűen tökéletes legyen. Ragasszuk össze mennyei házi lekvárral, vagy jó minőségű bolti dzsemmel, és hamar ki fog derülni, hogy nem sütöttünk belőle eleget. Az ünnepekig is nehezen fog kitartani, nem még hogy úgy kelljen tukmálni januárban a vendégeknek.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 3 tepsihez:
- 375 g finomliszt
- 125 g porcukor
- 250 g hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 20 ml rum (én az illatos Diplomático reserva exclusiva rumot használtam, de bármi más is megteszi)
- 1 citrom héja
- finomliszt a deszka megszórásához
- lekvár vagy dzsem (ribizli, sárgabarack vagy málna)
- porcukor a megszóráshoz
Elkészítés
- Konyhai robotgépben vagy kézzel gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze sima tésztává a lisztet, a cukrot, a felkockázott vajat, a tojássárgáját, a rumot és a citromhéjat (csak a sárga részét, a fehér keserű). Csomagoljuk fóliába, és hagyjuk másnapig a hűtőben pihenni.
- Nyújtás előtt nagyjából 15 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy egy kicsit megolvadjon.
- Nyújtsuk ki a tésztát meglisztezett felületen nagyjából 3 mm magasra, és szaggassuk ki. Lehetőleg ugyanannyi lyukas és teli formánk legyen. A lyukasak egy kicsivel hamarabb megsülnek, ezért érdemes lyukas és a teli sütiket szétválogatni, és külön tepsiben sütni.
- Helyezzük a kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és ha van rá lehetőségünk, sütés előtt tegyük ki egy pillanatra a hidegre, hogy megdermedjenek, és jobban megtartsák az alakjukat. De a süteményünk úgy is nagyszerűen fog sikerülni, ha erre nincs mód.
- Süssük szép világosra 160 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt – azonnal vegyük ki a sütőből, amikor a szélei kezdenek aranysárgává válni, és hagyjuk kihűlni a tepsiben.
- Elég, ha 3-7 nappal karácsony előtt ragasztjuk össze. Ha szeretnénk megcukrozni, csak a lyukas linzereket szórjuk meg porcukorral, még a ragasztás előtt. A dzsemet tartsuk meleg helyen, mielőtt használnánk, hogy folyósabb legyen. Szükség esetén át is paszírozhatjuk szitán, hogy finomabb állagúvá váljon. Kenjük meg dzsemmel a teli sütemények alját (tehát azt az oldalát, ami a tepsivel érintkezett), óvatosan helyezzük rá a lyukas párját, és hagyjuk megkötni.
- Ha azt szeretnénk, hogy a dzsem kitöltse a lyukas rész, melegítsük fel, töltsük cukrászzsákba, és töltsük fel a nyílásokat.
- Tároljuk jól lezárt dobozban hűvös helyen (lehetőleg elrejtve a torkos szájak elől…).