Az orzo tészta kis méretének köszönhetően ideális saláták készítéséhez. Ebben a receptben az egyedülálló, citrusos-kakukkfüves aroma játssza a főszerepet, amelyet nagyon jól kiegészít az érett olasz szárított sonka enyhén édeskés íze. Ízletes olívabogyó, parmezános-koktélparadicsomos kukorica, görög feta sajt és illatos fűszernövények – jó minőségű, mennyei alapanyagok, amelyekből kizárólag valamilyen finomság születhet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a prosciuttós orzo saláta.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 4 főre:
- 320 g orzo tészta
- só
- olívaolaj
- repceolaj (hidegen sajtolt)
- 400 g csemegekukorica
- 160 g koktélparadicsom
- 1 tk balzsamecetkrém
- 1 csipet tengeri só pehely
- 1 púpos ek reszelt parmezán
- 80 g magozott fekete Kalamata olívabogyó
- 120 g prosciutto crudo
- friss bazsalikom
- friss kakukkfű
- friss citromillatú kakukkfű
- 100 g feta sajt
Az öntethez:
- 4 ek repceolaj (hidegen sajtolt)
- 1 tk fehérboros dijoni mustár
- 1 tk méz
- 1 ek citromlé
- ½ ek fehérborecet
- só
- frissen őrölt bors
- 4 ág citromillatú kakukkfű
Elkészítés
- Helyezzük az orzo tésztát forró sós vízbe pár csepp olívaolaj kíséretében. Főzzük 7 percig, majd öblítsük le hideg vízzel, szűrjük le és tegyük egy tálba. Csepegtessünk rá egy teáskanál repceolajat, keverjük el és hagyjuk kihűlni.
- A kukoricacsöveket vágjuk fel 2-3 cm széles karikákra, a koktélparadicsomot öblítsük le, szárítsuk meg és vágjuk félbe. A kukoricát és paradicsomot is helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtessük meg olívaolajjal és krémes balzsamecettel. Szórjuk meg pehelysóval és reszelt parmezánnal. Helyezzük 180 °C-ra előmelegített forró sütőbe (felső grill légkeveréssel) és süssük 15 percig.
- Amíg sülnek, készítsük el a tésztasaláta öntetét. Mérjük ki egy tálba a repceolajat, a dijoni mustárt, a mézet, a citromlevet, a fehérborecetet, a sót, a borsot és a citromillatú kakukkfüvet. Alaposan keverjük össze egy spirálhabverő segítségével, majd adjuk a tésztához a kész öntetet.
- Adjuk a tésztához az egész olívabogyót, a megsült paradicsomot és kukoricát, tépkedjünk hozzá prosciutto szeleteket, néhány friss bazsalikomlevelet, kakukkfüvet és citromillatú kakukkfüvet. Végül szórjuk meg fetasajttal, és az egészet óvatosan keverjük össze.
Miért ne használjunk kizárólag olívaolajat? A hidegen sajtolt repceolajat nem csupán csodálatos sárga színe és enyhén mogyorós íze teszi vonzóvá, hanem kiváló tápértéke is (E-vitamin tartalma különösen). Jellegzetesen lágy íze remekül illik a legkülönfélébb öntetekhez.