Az édes-savanyú csirke az ázsiai ételeket kínáló éttermek, bisztrók és büfék egyik legkedveltebb fogása. Számos, általuk kínált étel egyik jellemző hozzávalója a sriracha szósz. Nem mindenkinek ugrik be azonnal, hogy mi is ez. De ha azt mondom, hogy „az a piros szósz, aminek a flakonján fehér madár van, a kupakja pedig zöld”, akkor biztosan egyből eszünkbe jut.
A szósz egyik legnagyobb forgalmazója, a Huy Fong arról a hajóról kapta a nevét, amelyen David Tran – a cég vietnámból emigrált alapítója – érkezett az Egyesült Államokba. A csípős szószt a thai Si Racha városában tapasztalt ízre emlékezve alkotta meg. Arra, hogy a sriracha szósznak minden marketing nélkül, még a kontinens határain túl is ilyen sikere lesz, bizonyára nem számított. Érdekességképp – a csomagolás kakasa a kakas évét szimbolizálja, amelyben David Tran született.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
A szósz hozzávalói 2-3 főre:
- 180 ml víz
- 20–30 ml rizsecet (ízlés szerint)
- 40 ml sötét szójaszósz
- 30 g méz (1 ek)
- 1 ek sriracha szósz
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek kukoricakeményítő + 1 ek víz
Továbbá:
- 250 g csirkemell
- 1 ek szójaszósz
- 3 ek kukoricakeményítő
- olaj (amiben lehet rántani)
- 70 g shiitake gomba
- 1 nagyobb pirospaprika
- 2 újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g előfőzött udon tészta
- fekete és fehér szezámmag
Elkészítés:
- Először készítsük el a szószt. Öntsük egy fazékba a vizet, az ecetet (egyelőre elég lesz 20 ml, később még savanyíthatunk a szószon szükség szerint), a szójaszószt, a mézet, a sriracha szószt, adjunk hozzá gyömbért, és forraljuk fel. Egy tálkában keverjünk el egy ek keményítőt egy kevés vízzel, és öntsük hozzá a szószhoz. Kevergessük meg, forraljuk egy percig és vegyük le a tűzről.
- Vágjuk kisebb darabokra a csirkehúst. Locsoljuk meg egy kevés szójaszósszal, és dolgozzuk bele. Szórjuk a keményítőt egy zacskóba vagy műanyagdobozba, és tegyük bele a húst. Zárjuk le, és rázogassuk vagy forgassuk, amíg be nem vonja a húst a keményítő.
- Öntsünk 3-4 ek olajat egy felforrósított serpenyőbe. Rázzuk le a húsról a felesleges keményítőt, és helyezzük a serpenyőbe. Süssük aranybarnára 5-7 perc alatt, majd tegyük félre.
- Öntsünk 1-2 ek olajat a serpenyőbe, és forrósítsuk fel. Pirítsuk 3 percig a vékony szeletekre vágott gombát. Adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, és süssük további 3 percig. Ferdén vágva szeleteljük vékonyra az újhagymát, aprítsuk fel a fokhagymát, és szórjuk mindkettőt a serpenyőbe. Pirítsuk a zöldségeket még egy percig.
- Amíg elkészítjük a serpenyős zöldségeket, főzzük meg az udon tésztát forrásban lévő sós vízben.
- Adjuk hozzá a húst a zöldségekhez.
- Kóstoljuk meg a szószt, hogy elég savanyú-e (ízlés szerint adhatunk még hozzá egy kevés ecetet), és öntsük a serpenyőbe.
- Keverjük az egyveleghez a leszűrt tésztát, keverjük össze, és szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Borítókép fotó: Martina Lancingerová