Nincs még egy olyan egészséges, de egyúttal omlós és könnyed tarkedli, mint ez a répás-zabpelyhes. Garantáltan derűsen fog vele indulni a nap, de egy ünnepi menü lezárásaként sem vallana kudarcot.
Bátran változtathatunk is az alap recepten. Mandula helyett darált mogyorót, diót vagy pekándiót is keverhetünk a tésztába – jellegzetes ízűek, a serpenyőben pirulva pedig csak úgy illatozni fognak. Amit nem érdemes a tarkedliből kihagyni, az a citromhéj, amelynek kellemes ízét még a tarkedli elfogyasztását követően is érezni fogunk a szánkban.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 12 tarkedlihez:
- 150 g apróra reszelt répa
- 200 g joghurt
- 1 ek juharszirup
- 1 tojás – sárgája és fehérje külön
- ½ citrom lereszelt héja
- 50 g darált mandula
- 40 g apró szemű zabpehely
- 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- kókuszolaj (rántani)
Elkészítés:
- Add hozzá a lereszelt répához a joghurtot, a juharszirupot, a tojássárgáját, a citromhéjat, és alaposan keverd el. Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat – a darált mandulát, a zabpelyhet, a lisztet és a sütőport. Dolgozd össze a két tál tartalmát.
- Verd fel kemény habbá a tojássárgáját egy csipet só hozzáadásával. A tojáshabot laza mozdulatokkal keverd hozzá a tésztához.
- Forrósítsd fel a serpenyőt, kend ki egy kevés kókuszolajjal, és adagold bele a tésztát. A tarkedliket akkor fordítsd meg, amikor a tetejük már nem folyik. Mindkét oldalukat nagyjából 4 percig süsd.
- Tálald görög joghurttal, gyümölccsel, mogyoróval vagy magvakkal és juharsziruppal.