A Bún bò Nam Bô mondhatni minden vietnámi bisztró étlapján szerepel, sőt talán megvan a kedvenc helyed is, ahol szerinted a legjobban készítik el. Ha megtudod, valójában milyen könnyedén összeállítható, talán még jobban megkedveled és otthon is megpróbálod elkészíteni ezt a vietnámi salátát. Hidd el, ugyanolyan különleges lesz, mintha a kedvenc helyeden rendelted volna.
Tudod, mit jelent a Bún bò Nam Bô?
- A Bún bò marhahússal tálalt tészta.
- A Nam Bô pedig annak a térségnek a neve, ahonnan ez a finomság származik.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 2 főre:
- 250 g marha felsál
- 1 szál citromnád
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek halszósz
- 1-2 ek növényi olaj
Szósz:
- 1 ek nádcukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 chili paprika (pl. rawit)
- 2 ek halszósz
- 1 ek rizsecet
- 170 ml forró víz
Tálaláshoz:
- 150 g bún rizstészta – vékony, kerek
- ¼ jégsaláta
- 1 répa
- ½ kígyóuborka
- 1 marék hámozott (sótlan) földimogyoró
- 1 tk növényi olaj
- 1 marék mungo babcsíra
- 1 marék pirított hagyma
- friss koriander, kínai bazsalikom, menta
- chilipaprika
Elkészítés:
- A marhahúst vékony csíkokra vágjuk és betesszük egy tálba. Ha nehezen boldogulunk a felvágással, tegyük be fél órára a fagyasztóba. Húzzuk le a citromnád felső 2-3 rétegét, hogy csak a puhább középső rész maradjon. Aprítsuk fel és adjuk hozzá a húshoz. Zúzzuk össze a fokhagymát, és tegyük azt is a tálba. Adjuk hozzá a halszószt és a növényi olajat, majd keverjük össze. Pihentessük egy kicsit a hűtőben.
- Addig főzzük meg a tésztát a csomagoláson található útmutató szerint. Ha megfőtt, szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk lecsepegni.
- Csíkozzuk fel a zöldséget. A mogyorót pirítsuk meg serpenyőben egy teáskanál olajon, majd aprítsuk fel egy éles késsel.
- Készítsük el a szószt. A cukrot, a felaprított fokhagymát és chilipaprikát szórjuk egy tálkába. Öntsük rá a halszószt és rizsecetet, majd a forró vizet. Kevergessük, amíg a cukor fel nem olvad.
- Vegyük elő a húst. Alaposan forrósítsuk fel a serpenyőt, borítsuk bele a húst, és egyengessük el egy fakanállal, hogy a darabok minél kevésbé fedjék egymást. Hirtelen tűzön pirítsuk meg. Néhány perc alatt elkészül.
- Szedjük ki két tálkába vagy mélytányérba a tésztát, a zöldséget és a húst. Szórjuk meg mogyoróval, újhagymával és fűszernövényekkel, illetve ízlés szerint apróra vágott chilivel. Evés előtt öntsük le a szósszal a salátát.