A citromos-mézes fetahabbal tálalt, fokhagymás, sült paradicsom intenzív ízének köszönhetően tökéletes vacsora lehet két főre, de akár mennyei előételként is felszolgálhatjuk egy baráti vacsorán (remélem, mindenki belátja, hogy a fokhagyma mindkét esetben kötelező!). Ha nem győznénk idővel, hagyjuk el a paradicsomot, a fetás mártogatós magában is megállja a helyét, csak szórjuk meg mondjuk chili pehellyel, ami jól feldobja a mézes ízt.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók:
- 200 g feta sajt
- 50-100 g görög- vagy krémjoghurt
- 3 ek olívaolaj (+ a csepegtetéshez)
- 1 ek méz (+ a csepegtetéshez)
- 1 citrom
- só & bors
- friss fűszernövények a díszítéshez (oregánó, bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring)
A sült paradicsomhoz:
- 1 marék olívabogyó
- 2 marék koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 salottahagyma
- olívaolaj
- só & bors
- chili pehely ízlés szerint
- fűszernövények ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring)
Elkészítés
- Ha paradicsomot is készítünk az olíva mellé (melegen ajánlom!), dobjuk be őket egy tepsibe (a nagyobb paradicsomokat félbe is vághatjuk), adjunk hozzá fokhagymagerezdeket, salottahagymát és bőven locsoljuk meg olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint fűszernövényekkel, és 200 °C-on süssük puhára 20-30 perc alatt. A sütés során egyszer keverjük meg.
- Morzsoljuk bele a fetát az aprítógépbe, adjunk hozzá 50 g joghurtot, olívaolajat, mézet, 1 egész citrom lereszelt héját (csak a sárga részt, a fehér keserű), nagyjából 3 evőkanál citromlevet, egy csipet sót és frissen őrölt borsot. Turmixoljuk lágy krémmé, és szükség szerint hígítsuk további joghurttal vagy ízesítsük.
- Tálaláskor borítsuk rá a fetahabra a paradicsomot és a kisült szaftját, kínáljunk mellé pirított bagettet, ciabattát vagy pitát.
- Ha nem készítünk hozzá sült paradicsomot, egyszerűen csepegtessük meg további mézzel és olívaolajjal, szórjuk meg fűszernövényekkel, szezámmaggal, felaprított pisztáciával, zaatarral vagy chilipehellyel. Mindegyik csodálatosan harmonizál a mézzel.