Kevés az olyan univerzális zöldség, mint a cukkini. Öt perc alatt készíthetünk belőle ebédet egy serpenyőben, illik az ünnepi menübe, de akár desszert alapanyagául is szolgálhat. Sokoldalú felhasználhatósága miatt a hideg- és a melegkonyhában is az egyik legkedveltebb zöldség, amihez könnyű termeszthetősége is hozzájárul.
A cukkinis ételek remek ízét elronthatja a keserűség. Nem szabad alábecsülni, hiszen veszélyre figyelmeztet. A keserű ízt a zöldségben felhalmozódott, mérgező kukurbitacin okozza. Elsősorban a túlérett termésben fordul elő, ezért érdemes kis vagy közepes méretű cukkinivel dolgozni, aminek egyébként is jobb az íze.
Fordítás: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 közepes cukkini
- olívaolaj
- só
A babkrémhez:
- 200 g borlotti bab – főtt vagy sterilizált
- 5 db / 50 g olajban eltett szárított paradicsom
- 1 tk őrölt füstölt paprika
- ½ tk őrölt római kömény
- 1 ek petrezselyemlevél
- 4–5 bazsalikomlevél
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
Díszítéshez:
- fekete szezámmag
- bazsalikom- vagy petrezselyemlevél
Elkészítés
- Szeljük fel a cukkinit fél centis csíkokra, és helyezzük a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe! Kenjük meg őket olívaolajjal és sózzuk! Süssük nagyjából fél órán át 200 °C-on! 3 perccel azelőtt, hogy kivennénk a sütőből, emeljük a hőmérsékletet 230 °C-ra, és kapcsoljuk be a grill funkciót, hogy a cukkini aranysárgára süljön.
- Tegyük bele az aprítóba a babot, a szárított paradicsomot (csepegtessük le, de ne itassuk le ról az olajat), az őrölt paprikát és a római köményt, a petrezselymet, a bazsalikomot, a balzsamecetet, az olajat, egy csipet sót és őrölt borsot. Aprítsuk krémesre!
- Kenjük meg a cukkiniszeleteket a babkrémmel, és tekerjük fel őket!
- Tálalás után díszítsük az ételt fekete szezámmaggal és friss fűszernövényekkel!
Borítókép és fotó: Martina Lancingerová