Miben különbözik az árpalisztből készült kuglóf a búzalisztből készülttől? Elég csak megkóstolni. Az eltérő ízen kívül a laza tészta és a ropogós felszín is meg fog lepni. Éppen ezek miatt a tulajdonságok miatt készítették dédanyáink kizárólag árpalisztből a tarkedlit. Belül puha és könnyed maradt a tészta, kívül viszont csodálatosan ropogósra sült. Ezért ha kimarad egy kis liszt a kuglófból, érdemes egy kis tarkedlit vagy gofrit is készíteni. Ez a különleges liszt megérdemli, hogy visszatérjen a háztartásokba.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 1 kuglófhoz:
- 100 g 70 százalék kakaótartalmú csokoládé
- 100 g vaj
- 3 tojás
- 160 g nádcukor
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 narancs leve – nagyjából 70 ml
- 150 g natúr joghurt
- 350 g teljes kiőrlésű árpaliszt
- 1 zacskó sütőpor
- 60 g őrölt mandula
- 1 csipet só
- vaj és liszt a sütőforma kikenéséhez és megszórásához
Elkészítés
- Kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel a kuglófsütő formát.
- Törjük össze a csokoládét, és olvasszuk fel vízfürdő felett a vajjal együtt.
- Verjük habbá a tojást és a cukrot. Öntsük rá a kihűlt vajas csokoládét, adjuk hozzá a lereszelt narancshéjat, a narancslevet, a joghurtot, és keverjük össze.
- Szórjuk bele egy tálba a lisztet, a sütőport, az őrölt mandulát és egy csipet sót, majd alaposan keverjük össze.
- Dolgozzuk össze a két elegyet.
- A tésztát öntsük bele az előkészített formába. Süssük 180 °C-on 45-50 percig. Sütés után hagyjuk egy kicsit hűlni, és borítsuk ki egy tányérra.
Tippek az elkészítéshez és a tálaláshoz:
- Az árpalisztből készült tésztának általában ropogósabb a felszíne. Ha puhítani szeretnénk, kapcsoljuk be a gőzfunkciót, vagy tegyünk a sütőbe vizet egy kis lábasban.
- A kuglóf még jobb másnap, amikor pihent egy kicsit és összeértek benne az ízek.
Borítókép: Martina Lancingerová