Ha megfelelőek a készleteink, akkor is készíthetünk carbonara spagettit az éppen otthon levő hozzávalókból, ha már egy hónapja nem voltunk boltban. Az istenien krémes szósz a són és borson kívül valójában csak tojássárgáját, jó minőségű guancialét vagy pancettát és sajtot tartalmaz. A sokat vitatott tejszínre én személy szerint határozott nemmel felelek, de ha nem bírod ki, nyugodtan adj hozzá egy kicsit a végén.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók 2 főre (vagy előételként 4 főre):
- 250 g semolina tészta
- só
- 100 g guanciale, pancetta vagy végső esetben szalonna
- 4 tojássárgája
- frissen őrölt bors
- 60 g Pecorino Romano sajt, esetleg Parmigiano-Reggiano
Elkészítés
- A spagetti, linguine vagy fettuccine tésztát alaposan megsózott forró vízben al dente megfőzzük a csomagoláson található útmutató szerint.
- A guancialét (szárított sertéspofa) apró kockákra vágjuk. Ha túl sovány lenne, adjunk hozzá egy evőkanál olívaolajat vagy vajat, és egy nagy serpenyőben lassú tűzön pirítsuk ropogósra!
- Közben verjük fel a tojássárgáját egy jó adag frissen őrölt borssal, a lehető legkisebbre reszelt sajttal és egy merőkanálnyi lehűtött spagettivízzel!
- Szedjük rá konyhai csipesszel az al dente főtt tésztát a megpirított füstölt húsra (vagy szűrjük le a klasszikus módon, és szedjünk a serpenyőbe egy merőkanálnyit a főzővízből, melegítsük össze, vegyük le a tűzről, és várjunk 1-2 percet, mielőtt hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket! Ha azonnal hozzákevernénk, a hirtelen hőhatás miatt tésztás rántottát kapnánk!
- Alaposan keverjük össze, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és azonnal tálaljuk!
+1 hozzávaló: Ugyan a petrezselyem sem klasszikus hozzávalója ennek az ételnek, a színe kedvéért kivételt tehetünk vele, és díszítésként megszórhatjuk felaprított fűszernövénnyel.
Mihez kezdjünk a kimaradt tojásfehérjével?
Valójában egész tojást is használhatunk a carbonarához, vagy egy egész tojást 2-3 sárgájával, ugyanakkor ez az olasz étel jó ürügyként szolgál egy klasszikus cseh desszert elkészítéséhez. Csak nem dobjuk ki a fehérjét!