Hogy angyal vagy ördög voltál idén, azt a lelkiismeretedre bízom, de úgy hiszem, egy finom sütit mindenki megérdemel. Fogj hozzá ezeknek a cup cake-eknek sütéséhez és díszítéséhez (akár a gyerekekkel!), és meglátod, egyszeriben csupa kis angyal fog körbevenni…
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 16 muffinhoz:
- 100 g nádcukor
- 2 tojás
- 100 g olvadt vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 200 ml zsíros tej
- 1 csipet só
- 220 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
A csokoládés cupcake-hez:
- 50 g ét- vagy tejcsokoládé
- 20 g fekete kakaó
A málnás cupcake-hez:
- 50 g fehér csokoládé
- 60 g fagyasztott málna
Na krémhez:
- 250 g habtejszín
- 100 g fehér csokoládé
- 250 g gervais, mascarpone vagy krémsajt
- 20 g porcukor
- Néhány csepp ételfesték, fekete kakaó vagy liofilizált eper a színezéshez
Miből készíthetünk szarvakat:
- Marcipán vagy fondant
- Néhány csepp fekete ételfesték vagy fekete kakaó a színezéshez
- Fekete vagy piros medvecukor
- Étcsokoládé
Miből készíthetünk szárnyakat:
- Marcipán vagy fondant
- Világos keksz
- Kemény papír
Különösen rossz gyerekeknek:
Elkészítés
- Aprítsd fel a tésztához a csokoládét. Verd habbá a cukrot a tojással 5 perc alatt kézi mixerrel, öntsd hozzá a felolvasztott vajat, majd fokozatosan dolgozd hozzá a vaníliás cukrot, a tejet, a sót, a lisztet és a sütőport.
- Vedd ki a tészta felét, majd keverd hozzá az ét- vagy tejcsokoládét és a kakaót (a fekete kakaó nem tartalmaz festékanyagot, a kakaóbab alkalizációjának köszönhetően különösen sötét), szükség szerint higítsd tejjel, vagy adj még hozzá cukrot, ha az édesebb süteményeket szereted. A maradék tésztához keverd hozzá a fehér csokoládét és a fagyott málnát.
- Öntsd a tésztát papírkosárral bélelt muffin formába, és süsd 170 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából 25 percig.
- Közben olvaszd fel a tűzhelyen vagy a mikrohullámú sütőben a fehér csokoládét egy kis tejszínnel, majd keverd hozzá a többi tejszínt és hagyd kihűlni. Keverd össze a sajtot a cukorral, verd kemény habbá a fehér csokoládés tejszínt, majd óvatosan dolgozd össze a két keveréket. A kapott krém felét hagyd világosan, a másik felét színezd egy kis ételfestékkel, kakaóval vagy leturmixolt liofilizált eperrel. Az igazi csibészek egy kis őrölt chilit is kaphatnak a cupcake-ükre, ami a kakaóval különösen jó párost alkot.
- Töltsük csillag mintás díszítőcsövű habzsákba a krémet, és nyomjuk a muffinok tetejére: a világosat a világos, a pirosat vagy kakaósat a sötétre. Formázz szárnyakat marcipánból vagy fondantból. Le legyenek túl nagyok, csak akkorák, hogy elbírja őket a krém. A gyerekek fantáziája élénkebb, mint a miénk, ezért ne féljünk akár keksszel helyettesíteni vagy kemény papírból kivágni a szárnyat.
- A szarvak elkészítéséhez színezzünk meg egy darabka marcipánt ételfestékkel vagy kakaóval, hagyjuk egy kicsit megdermedni a hűtőben, majd formázzunk belőle szarvakat. Most is érvényes, hogy ha kisebbek, jobban fognak tartani a krémben. Ha nem szeretnénk “gyurmázni”, egy-egy csokidarabkával is jelezhetjük a szarvakat, vagy medvecukorból is lecsípetünk egy darabkát ollóval (tényleg, nem viccelek).
- A szárnyakat és a szarvakat csak közvetlenül fogyasztás előtt helyezzük a cupcakes-re, nehogy megolvadjanak a nedves krémtől.
Muffin vagy cupcake?! Nem létezik rá hivatalos meghatározás, a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, a muffin maga a süti (avagy egy csúnyácska cupcake), a cupcake pedig egy krémmel díszített muffin.