Bécsben vált előkelő desszertté, gyökereit azonban az édes, keleti baklava elkészítésénél kell keresni. Egy ünnepi almás rétest készítünk ma. A tökéletes eredményt nemcsak a mennyei tészta, hanem a megfelelő alma fajta kiválasztása is befolyásolja. Az almás réteshez a kemény húsú, savanykás fajták a legjobbak, mint például a Granny Smith vagy a Jonagold.
A liszt gluténtartalmának köszönhetően a tészta a melegvíz hatására rugalmas lesz, ezért könnyű vele dolgozni. A lábas alatt pihenő és tovább melegedő tészta jól formázhatóvá és nyújthatóvá válik. Egyáltalán nem kell tartanunk a nyújtott tészta elkészítésétől. Meg fogjuk látni, milyen egyszerűen elkészíthető.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 2 réteshez:
- 260 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2 ek napraforgóolaj
- ½ tk ecet
- 100 ml melegvíz
A töltelékhez:
- 1 kg savanyúbb alma
- pár csepp citromlé
- 40 g fahéjas cukor
- 80 g vörösáfonya vagy mazsola
- 5 ek rum
- 70 g dió
- 80 g olvasztott vaj a kenéshez
- 80 g darált dió
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- Melegítsük fel a sütőt 100 °C-ra, és tegyünk bele megmelegedni egy nagy lábast, amit majd ráborítunk a tésztára. Egy nagy tálban keverjük el a lisztet egy csipet sóval, adjuk hozzá a tojást, az olajat és az ecetet. Jól dolgozzuk össze, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. Ha túl tömörnek éreznénk a tésztát, adjunk hozzá még vizet, ha túl hígnak, szórjunk hozzá egy kevés lisztet. A megadott arányokkal egy szép, nem ragadós, sima tésztájú cipót kellene dagasztanunk. Tegyük a tésztát egy nagy tányérra, borítsuk rá a felmelegített lábast, és hagyjuk 30-60 percig pihenni.
- Közben készítsük elő a a töltelék elkészítéséhez szükséges hozzávalókat. Mossuk és hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát. Vágjuk vékony szeletekre, csepegtessünk rá citromot, hogy ne barnuljon meg. Le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn, de feleslegesen sok levet fog engedni, amit kénytelenek leszünk leönteni róla. Ízesítsük az almát fahéjas cukorral (a mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk), adjuk hozzá az előzőleg rumba áztatott vörösáfonyát vagy mazsolát és a durvára vágott diót. A szárított gyümölcsök és a dió természetesen elhagyhatóak. A rétest (nagy valószínűséggel) magunknak és a szeretteinknek készítjük, ezért azt tegyünk bele, amit szeretünk.
- Helyezzünk egymásra néhány tepsit vagy vágódeszkát a munkapulton, hogy egy praktikus alátétet kapjunk, amin könnyebb lesz a tésztával dolgoznunk. A tetejét borítsuk le egy nagy konyharuhával, és szórjuk meg liszttel. Emeljük fel a lábast, és az első réteslaphoz vágjuk le a tészta felét. A tészta másik felét egyelőre fedjük le. Helyezzük a tésztát a meglisztezett konyharuhára, és nyújtsuk ki finoman sodrófával, tényleg elég csak egy kicsit. Lisztezzük be a kezünket, fogjuk meg a tésztát, és óvatosan emelgessük előbb az egyik, majd a másik kézfejünkkel. A tészta egyre nagyobbra fog nyúlni. Ha már akkorára nyúlik, hogy kényelmetlen lesz a levegőben dolgozni, helyezzük a konyharuhára, és nyújtsuk tovább. Egyengessük úgy a négy sarkánál fogva, hogy kitöltse az egész felületet. A tésztának olyan vékonyra kell nyúlnia, hogy átlátsszon rajta a konyharuha mintázata.
- Spricceljük meg a kinyújtott tésztát a felolvasztott vajjal, és a hozzánk közelebbi harmadát szórjuk meg darált dió felével. A dióra vigyük fel az almás keverék felét – a biztonság kedvéért előtte nyomkodjuk ki az almából a felesleges levet. Hajtsuk rá az almára a tészta túllógó részét a konyharuha segítségével, majd óvatosan feltekerjük az egész rétest. Amint feltekertük, kenjük meg a tésztát vajjal, hogy szépen egyben maradjon.A széleken túlnyúló részeket hajtsuk alá. Óvatosan emeljük át (vagy gurítsuk le a konyharuháról) a rétest a kivajazott tepsibe. A réteslap vége alul legyen. Kenjük meg az egész rétest olvasztott vajjal. Ismételjük meg a folymatot a tészta másik felével. Az elkészült réteseket helyezzük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára nagyjából 35 perc alatt. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Diómentes rétes: Ahogy azt fentebb már írtuk, a dió nyugodtan elhagyható. Ez esetben szórjuk meg a tésztát vajon pirított morzsával egyrészt azért, hogy a rétesünk ropogósabb legyen, másrészt azért, hogy felszívja a levet, amit az alma kienged.
Borítókép és fotók: Jakub Jurdič