Ha Besztercebányáról, a Tátráról, Pőstyénről vagy a Szepesi várról van szó, az nem csak azt jelenti, hogy Szlovákiában járunk, hanem azt is, hogy hagyományos, szlovák galuskát fogunk enni. A juhtúrós, pirított szalonnával tálalt a legkedveltebb – nem is csoda! (A szlovák sztrapacska savanyú káposztával készül.) Az egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, ereje és íze. Csupán néhány hozzávaló és egy kis idő szükséges, és máris elkészül ez a fantasztikus étel. Bűn lenne kihagyni a főzőiskolánkból!
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 4 főre:
- 150 g füstölt szalonna bőr nélkül
- 100 g angol szalonna
- 500 g meghámozott főzni való burgonya
- só
- 1 kisebb tojás
- kb. 200 g rétesliszt
- 250 g brindza
- 1-2 ek tejföl
- metélőhagyma a díszítéshez
Elkészítés
- Vágjuk kis kockákra a füstölt és az angol szalonnát. Szórjuk egy serpenyőbe, és közepes lángon szépen lassan pirítsuk, amíg a galuska készül. Időnként rázogassuk vagy keverjük meg. A lassú sütés eredményeképp szépen aranyló, ropogós szalonnát fogunk kapni.
- Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg, és reszeljük le kis lyukú reszelőn egy hideg vízzel teli edénybe – szebb színe lesz a galuskának, ha a krumpli nem barnul meg a levegőn. A lereszelt krumplit szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a vizet, és tegyük egy tálba. Sózzuk meg, keverjük hozzá a tojást és a lisztet – ez utóbbit fokozatosan. Lehet, hogy nem lesz mindre szükség, vag ellenkezőleg, többet kell hozzáadni. Ez attól függ, mennyire vizes éppen a krumpli. A tészta ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Pont olyan legyen, hogy kényelmesen átnyomjuk a nokedliszaggatón, de ne folyjon ki a lyukakon.
- Tegyük a juhtúrót egy tiszta tálba. Ha túl kemény, keverjünk hozzá egy kis tejfölt. A galuskát szaggassuk bele sós forró vízbe. Főzzük néhány percig, amíg fel nem úsznak a vízfelszínre. Fokozatosan szedegessük ki egy lyukacsos merőkanállal, és tegyük a korábban előkészített juhtúrós tálba – a brindza szépen beleolvad a forró galuskába. Óvatosan keverjük össze, és porciózzuk tányérokra. Szórjuk meg a pirított szalonnával és a frissen aprított metélőhagymával. Ha igazán hagyományosan szeretnénk elfogyasztani, igyunk hozzá zsendicét vagy írót!