Ízes gyümölcsök és zöldségek, indokolatlan fűszerek, egyszerre sós, édes és savas hangulatok. Nem egy furcsasággal találkoztunk Örményországban, mégis nagyon megérte ez a gasztronómiai kaland.
Kockázat nélkül nincsen siker: így vágtam neki az örmény utamnak, ami egyben gasztro-kaland is volt, és jóval több meglepetést tartogatott a számomra, mint ahogyan azt eredetileg vártam.
Íme egy kis ízelítő.
1. Édes padlizsán-saláta
Talán nem a legfurább, de az abszolút kedvencem. A grillezett padlizsán önmagában is az egyik legfinomabb kaja a világon, nem gondoltam volna, hogy ezt lehet tovább fokozni.
Az örmény recept szerint padlizsánt rusztikus kockákra vágva szintén faszénen készült, tépett sertés- vagy csirkehússal kell bekeverni. A salátát egy édeskés majonézes, joghurtos, sajtos szósz tartja össze. Kerül bele még
- egy nagy adag friss zöldfűszer: petrezselyem, koriander, menta;
- sózatlan magvak: dió, mandula, pisztácia;
- és ízlés szerint gyümölcs: vékonyra vágott hámozott alma, gránátalma, olykor mazsola.
A salátát olívaolajjal és zöldfűszerekkel vagy vékony padlizsánszeletekbe csavarva tálalhatjuk. Köretnek tradicionális örmény kenyeret – lavash-t – kínálhatunk hozzá.
2. Sós desszertek
Gaszto-túrám legnagyobb meglepetései az örmény desszertek voltak, amik egyszerűen nem voltak édesek. A szétcukrozott közel-keleti desszertek szerelmeseként már-már sokkoló volt az első paklavám (igen, baklava csak p-vel) látványa a tányéromon, ahogyan diszkrét magányában várja, hogy mézzel leöntsék.
Nem öntötték le.
Cserébe naturális magokat, enyhén étcsokis, enyhén sós, a baklavánál vastagabb tésztát kaptam.
Elterjedt helyi desszert még a gata, ami effektíve egy gyümölcspite a kisebb csavarral: nem édes. A gata porcukros változatban is megtalálható Örményországban, én csak az eredetit kóstoltam, de nem voltam vele teljesen kibékülve. A mediterrán éghajlat miatt a gyümölcsök természetesen brutálisan ízesek, de európai emberként – csak úgy – ritkán fanyalodom rá a cukrozatlan, sós pitetésztára.
Ezért is volt nagy felüdülés, hogy sokhelyütt egy tál finom, friss, helyi gyümölcsöt szolgáltak fel az étkezések végén.
3. Zöldfűszeres-citromos pizza (?)
Hegyi-Karabah helyi étele, a jengyalov hats két módon készülhet. Az egyik verzióban konkrétan egy friss zöldfűszerekkel vastagon megpakolt, majd olívaolajjal és citrommal tálalt lepény, míg a második verzióban egy calzone-ra hasonlító, félbehajtott pizza az, ami a tányérunkra kerül.
A feltét (vagy töltelék) a következő zöldekkel és virágokkal (!) készülhet: póréhagyma, fokhagyma zöldje, koriander, turbolya, tyúkhúr, sóska, pásztortáska, csalán, ibolya, kónya habszegfű, virághagyma, borsmenta, lómenta, fodormenta, alma menta, spenót, bakszakáll, kaukázusi pipacs, mákvirág, alpesi mák, apácavirág, zsenge szőlő és len levelek, és zsálya.
A borítóképen is ez látható.
A természetes, lágy, közel-keleti ízek kedvelőinek ez a kaja maga a mennyország – én például teljesen oda voltam érte – de az is érthető, ha valakinél ez már a pofátlan egyszerűség és az érthetetlenség kategóriájába esik.
4. Az örmény hidegvacsi: lavash
Az örmény helyi kenyér, a lavash egy nagy, vékony lapos lepényféle, ami néha nyúlik, néha törik. Tradicionálisan csak lisztből és vízből készül, de találkozhatunk olajjal vagy élesztővel készült lavash-sal is.
A helyiek ezt a kenyeret helyi sajtokkal,
- parenyicára hasonlító chechil-lel
- vagy a tehén- és bivalytejből készült savanyú-sós lorhi-val
és helyi hústermékekkel,
- a szárított marhasonka basturma-val,
- vagy a fekete, téglaalap alakú kolbásszal, yershig-gel fogyasztják.
Ezek mellé lila bazsalikomot és a jengyalov hatsból már ismert zöldeket fogyasztanak. A rendszeretők az alapanyagokból lavash-tekercset csavarnak, a rendetlenek tépegetnek és úgy fogyasztják ezt a hideg-ételt.
5. Mazsolás, darált húsos sült tésztagolyó
A mazsolás darált húsos sült tésztagolyó, a darált húsos sült tésztagolyó családjába tartozik, azzal az egy különbséggel, hogy mazsolával készül, mint oly sok más örmény étel. Citrommal tálalják.
A jellegzetes formájú ishli qyufta egy furcsán édes-sós-savas étel, ideális esetben egyik íz sem nyomja el a másikat és ami marad, az a tiszta harmónia.
Alakjában, koncepciójában a török köftére hasonlít leginkább, és kiválóan laktat.
+1. Kapros kompót mint üdítő
Orosz nyelvterületeken nem szokatlan dolog a kompótok végtelenül cukros levét üdítőként fogyasztani az étkezések mellé vagy csak úgy önmagában. Örményországban is elterjedt a kompótozás, de az erős zöldfűszeres hatás miatt egy alapjaiban más hangulatot érdemes keresni, mint a klasszikus orosz területeken.
A két legfurcsább kompót, amit kóstoltam az a kapros-rebarbarás és a homoktövises verzió volt.
Mint gasztro-expedíció, nagy élmény; mint a mindennapok itala, nekem egy fokkal cukrosabb, mint amit még bűntudat nélkül meg tudnék inni.