Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tom Szaky: a kanadai magyar Amerikában, aki szemétből csinál üzletet

Tom Szaky Magyarországon született, szülei Kanadába emigráltak, de ő már az USA-ban járt egyetemre. Amíg inkább ott nem hagyta, és megcsinálta a Terracycle-t, ami mára a világ legnagyobb, ipari méretekben szemét megszüntetésével foglalkozó cége. A teljes cikket keresd a Forbes Nextben, technológiával és tudománnyal foglalkozó különszámunkban, amely a júniusi lapszámunkkal egybekötve jelent meg! Arról, hogy mi van még a Nextben, itt írtunk részletesebben. (Szelezsán János, az első magyar programozó portréját semmiképp ne hagyd ki!).

Úgy tűnt, itt a vége. Tom Szaky Ohióban rekedt. Fáradt volt, és ideges. Már az is tízórányi vezetésbe telt, hogy New Yorkból ide jusson, a rossz időjárás miatt törölték a járatát. Arkansasba szeretett volna eljutni, a világ legnagyobb árbevételű cége, a Walmart központjába. Csakhogy a beszállókártyákat ellenőrző stewardess rámutatott a jegyre firkantott négy A betűre, jelezve, hogy a szokatlanul hirtelen jegyvásárlás – és minden bizonnyal az izzadt, ziháló Tom – miatt szükség van egy újabb biztonsági ellenőrzésre, különben nem szállhat fel a gépre. Hajnali hat óra volt, Szakyt nyolcra várták a Walmartnál, az út mindössze fél óra, a biztonsági őrök viszont aludtak.

 

A Forbes Next a júniusi Forbes magazin mellékleteként már megtalálható az újságárusoknál!

„Elmeséltem a stewardessnek az egészet. Mutattam, hogy itt a kezemben egy adag gilisztaszar, ezen múlik a cégem jövője. Kértem, ne itt legyen vége mindennek” – meséli Tom Szaky, a TerraCycle nevű szemétfeldolgozó alapítója, immár Budapesten, magyarul, nekünk. Végül időben átjutott a biztonsági ellenőrzésen, és innentől fokozatosan multiméretűvé hizlalta a céget. „Szia, hogy vagy?” – köszön, mélyen a szemedbe néz, mosolyog. Az első perctől az utolsóig magyarul –néha angol szavakkal megtoldva – beszélget, kérdéseket tesz fel, prezentál, előad. Mindezt úgy, hogy bevallása szerint csak akkor gyakorolja a nyelvet, amikor Magyarországra látogat.

Tom Szaky már dollármilliós bizniszt épített, a gilisztákból kiindulva. Rájött, hogy azzal is tud spórolni, ha a gilisztakomposztáláshoz használt flakonok használtak. Aztán rájött, hogy flakon-újrahasznosítás nagyobb biznisz (és jobb a Földnek), mint amit eddig csinált. Ma már Terracycle nevű cégével a világ legnagyobb márkáival dolgozik együtt azon, hogy kevesebb szemetet termeljenek.

Advertisement

Pár hete indult el új szolgáltatásuk, a Loop, ahol a régi, visszaváltós-begyűjtős tejes kancsók modelljében mindenféle, márkázott termékeket árulnak, szállítanak házhoz, majd vissza újrahasznosításra. A Terracycle, a Loop és Tom Szaky teljes történetét keresd a Forbes Nextben!

A Forbes Next a júniusi Forbes magazin mellékleteként már megtalálható az újságárusoknál! Lapozz bele!

 

Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkodjék.