Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tom Szaky: a kanadai magyar Amerikában, aki szemétből csinál üzletet

Tom Szaky Magyarországon született, szülei Kanadába emigráltak, de ő már az USA-ban járt egyetemre. Amíg inkább ott nem hagyta, és megcsinálta a Terracycle-t, ami mára a világ legnagyobb, ipari méretekben szemét megszüntetésével foglalkozó cége. A teljes cikket keresd a Forbes Nextben, technológiával és tudománnyal foglalkozó különszámunkban, amely a júniusi lapszámunkkal egybekötve jelent meg! Arról, hogy mi van még a Nextben, itt írtunk részletesebben. (Szelezsán János, az első magyar programozó portréját semmiképp ne hagyd ki!).

Úgy tűnt, itt a vége. Tom Szaky Ohióban rekedt. Fáradt volt, és ideges. Már az is tízórányi vezetésbe telt, hogy New Yorkból ide jusson, a rossz időjárás miatt törölték a járatát. Arkansasba szeretett volna eljutni, a világ legnagyobb árbevételű cége, a Walmart központjába. Csakhogy a beszállókártyákat ellenőrző stewardess rámutatott a jegyre firkantott négy A betűre, jelezve, hogy a szokatlanul hirtelen jegyvásárlás – és minden bizonnyal az izzadt, ziháló Tom – miatt szükség van egy újabb biztonsági ellenőrzésre, különben nem szállhat fel a gépre. Hajnali hat óra volt, Szakyt nyolcra várták a Walmartnál, az út mindössze fél óra, a biztonsági őrök viszont aludtak.

 

A Forbes Next a júniusi Forbes magazin mellékleteként már megtalálható az újságárusoknál!

„Elmeséltem a stewardessnek az egészet. Mutattam, hogy itt a kezemben egy adag gilisztaszar, ezen múlik a cégem jövője. Kértem, ne itt legyen vége mindennek” – meséli Tom Szaky, a TerraCycle nevű szemétfeldolgozó alapítója, immár Budapesten, magyarul, nekünk. Végül időben átjutott a biztonsági ellenőrzésen, és innentől fokozatosan multiméretűvé hizlalta a céget. „Szia, hogy vagy?” – köszön, mélyen a szemedbe néz, mosolyog. Az első perctől az utolsóig magyarul –néha angol szavakkal megtoldva – beszélget, kérdéseket tesz fel, prezentál, előad. Mindezt úgy, hogy bevallása szerint csak akkor gyakorolja a nyelvet, amikor Magyarországra látogat.

Tom Szaky már dollármilliós bizniszt épített, a gilisztákból kiindulva. Rájött, hogy azzal is tud spórolni, ha a gilisztakomposztáláshoz használt flakonok használtak. Aztán rájött, hogy flakon-újrahasznosítás nagyobb biznisz (és jobb a Földnek), mint amit eddig csinált. Ma már Terracycle nevű cégével a világ legnagyobb márkáival dolgozik együtt azon, hogy kevesebb szemetet termeljenek.

Pár hete indult el új szolgáltatásuk, a Loop, ahol a régi, visszaváltós-begyűjtős tejes kancsók modelljében mindenféle, márkázott termékeket árulnak, szállítanak házhoz, majd vissza újrahasznosításra. A Terracycle, a Loop és Tom Szaky teljes történetét keresd a Forbes Nextben!

A Forbes Next a júniusi Forbes magazin mellékleteként már megtalálható az újságárusoknál! Lapozz bele!

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”