Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Maradnak. Az írógépszerelő, a lemezboltos és a babajavító

Ahogy változnak a városok, változnak az üzletek is. Új trendek jönnek, közben pedig egész szakmák tűnnek el: de sohasem teljesen. Mutatunk három időhurokba került budapesti üzletet!

Megjelent a Forbes Urban, benne térképen a végül sosem fölépült budapesti Duna-hidak, a város streetball-pályái, régi gyárak emlékőrzői, művészek, virágboltok, tetoválók és egy városi szlengszótár!

Az írógépszerelő

Balázs Bertalan ferencvárosi műhelyében. Fotó: Orbital Strangers

A Somoskőújfaluból származó Balázs Bertalan a Magyar Postánál tanulta ki a mechanikaiműszerész, később pedig az irodagépműszerész szakmát. 1980-ban kezdett maszekként is dolgozni. Az írógépekre ismét egyre nagyobb a kereslet, de alig maradt, aki meg tudná javítani a régi Perkeo, Underwood vagy Continental szerkezeteket. Akinek ilyen antik gépe van, előbb-utóbb mind kiköt a ferencvárosi kis földszintes helyiségben.

Balázs Irodagépszerviz (Budapest IX., Ipar utca 4/b.)

A lemezboltos

Loki István egy fekete lemezzel. Fotó: Orbital Strangers

Loki István gyakorlatilag kamaszkora óta a zenével él. Belátta, hogy a hangszeres zenélésben csak mérsékelten tehetséges – nagy erény ez –, de az akkor még csak trükkök százaival beszerezhető nyugati zenéket korán elkezdte megismerni. Aztán másolni is, amire később egy egész üzletet és kiadót alapított. CD-ből ma jó, ha hetente egyet elad, de a régi hanglemezekre (kicsit tévesen: bakelitekre) máig van kereslet, sőt. A berendezésében is a beatkorszakot idéző belvárosi üzlete ma külföldi gyűjtők zarándokhelye.

Rockin’ Box (Budapest VI., Paulay Ede utca 8.)

A játékbabák megmentője

Barta Judit, előtérben a Babaklinika betegei. Fotó: Orbital Strangers

„Egy 1957-es okiratban már biztosan szerepel  az üzlet ezen a címen.” Az egész úgy hangzik, mintha egy középkori katedrálisról beszélnénk, pedig csak egy több évtizede működő vállalkozásról van szó, Barta Judit családja ugyanis már 61 éve babákkal foglalkozik. Az ölelgetéstől elszakadt játékok közül amit lehet, itt megjavítanak, de gyerekkezekbe való babákat is találunk a polcokon: a legrégebbi 1914-es. A kevés baba egyike, ami idősebb, mint maga a Múzeum körúti üzlet.

Babaklinika (Budapest V., Múzeum körút 5.)

A Forbes Urbant – a teljes sztorival és sok-sok városi témával – megtalálod az újságosoknál vagy megrendelheted online!

Oszd meg!