Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Majdnem belváros, de jobb annál – Ízelítő a Palotanegyed legjobb helyeiből

Trapéz alakban ékelődik be a Kis- és a Nagykörút közé a mindössze 0,6 négyzetkilométer területű Palotanegyed. Tele van szuper helyekkel, de nem bulinegyed. Nyolcker is, meg nem is. Mostanában rettentő gyorsan változik, mégis otthonos. 

A teljes lista a józsefvárosi Palotanegyed legjobb helyeiről a júniusi Forbesban – ezek közül szedtünk össze négyet.

1. Lumen Kávézó és Kislumen / Horánszky u. 5., Mikszáth tér 2.

Még fogalmunk sem volt róla, hogy létezik olyan, hogy specialty kávé, de már ittuk a Lumen saját pörkölésű, minőségi kávéit. Az első Lument ászló Péter nyitotta 2008-ban a Mikszáth tér 2.-ben, akkor még a Lumen Fotóművészeti Alapítvány galériájának kávézója volt. Később a galéria megszűnt, de a név és a kávézó maradt.

2. Mexico Ezüst / Baross u. 4.

Dénes Judit 2000-ben nyitotta meg ezüstékszerboltját a Baross utca elején az Azték Silver franchise részeként. Amikor a tulajdonosok pár évvel később megváltak az üzlettől, átvette a bérleti jogot, és önállóan folytatta tovább Mexico néven.

3. Jelen Bisztró / Blaha Lujza tér 1-2.

A Jelenben azt szeretik a környékbeliek, hogy épp annyira alkalmas délelőtti munkamegbeszélések lebonyolítására, mint ebédelésre, vacsorázásra vagy éjszakába nyúló kocsmázásra. Az egyik tulajdonos-alapító, Perlaki Zsuzsanna elárulja, hogy pontosan ez volt az alapkoncepció:

“Olyan helyet akartunk, ahol minden napszakban történik valami.”

4. Rock’s Lemezbolt / Vas u. 5.

Ha mondjuk egy David Bowie-albumot, egy Nirvanát vagy más alapdarabot akar az ember beszerezni bakeliten, mielőtt külföldi site-okon keresné, érdemes a Rock’s online katalógusában megnézni, jó eséllyel meglesz. Ha nincs, akkor lehet dobni egy mailt a tulajdonosnak, Óbendorfer Péternek, nagy valószínűséggel be tudja szerezni.

A cikk szerzője tíz év után éppen most költözött egy negyeddel odébb, ez itt bevallottan személyes búcsúja is szeretett környékétől.

Rajzok: Krnács Ágota

Lapozz bele a júniusi Forbesba!

Oszd meg!