Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Legyél jobban! 30 oldal, hogy kilábalj a kiégésből. Megjelent a Forbes első önfejlesztő melléklete

Végtelen hosszan lehetne sorolni, mi mindent vett el tőlünk a világjárvány. Ami a Forbes első Legyél jobb! melléklete szempontjából a legfontosabb: elvette a munkakedvünket. Ízelítő egy kiégésből való kilábalást nagyban segítő lapból, amit már megtalálsz az újságosoknál!

Akin a covid miatt vagy alatt nőttek a terhek, azért, aki elveszítette az állását, azért fásult, aki pedig több mint egy éve home office-ból végzi a munkáját, az meg azért mutatja a kiégés tüneteit. Ha egyedül ülünk otthon, az a baj, ha az egész család is folyton velünk van, akkor meg az. A józan eszünkön túl ezt mondják a friss felmérések, sőt a klinikai kutatások is. A munkáltatók és vezetők felelőssége pedig nyilván most is túlmutat saját jóllétükön.

Sőt: a téma szakértői szerint a munkavállalók kimerültsége, cinizmusa és csökkent hatékonysága vagy az azok nyomán megjelenő tünetek, mint a különböző fájdalmak, betegségek és addikciók (utóbbiba a krónikus maratonfutás is belefér)

elsősorban a munkahely, esetleg teljesítményfókuszú világunk problémája, és nem az egyéné.

Menedzserlétből a vidéki dombig

A május havi Forbes magazin mellékletében a kiégés témájában sok különböző szál felvillan. F. Várkonyi Zsuzsáé, aki Magyarországon elsőként ásott a coachszakma mélyére, és akinek munkája nyomán ma fejlesztők olyan terápiás mélységekben tudnak dolgozni, ami ügyfeleik személyiségfejlődését is szolgálja.

Vagy Csatlós Csilláé, aki tudatosan lépett ki a budapesti topmenedzserlétből, és költözött egy vidéki domb tetejére,

hogy vezető coachként és a burnout szindróma egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai szakértőjeként egy lassabb élettempóból kinézve nyilatkozhasson.

Coachingülésekből kiragadott párbeszédeinkből a másik oldalról is képet kapunk: oldalainkon három vezető legnagyobb aktuális dilemmáit vesézi ki coachával. Hogyan tud érdekes maradni egy munkahelyi Zoom-meeting 2021-ben, hogyan lehet online felépíteni egy új csapatot, és mi az irodába való visszatérés lehető legjobb módja? A válaszok persze sokfélék ezekben a beszélgetésekben is, és jó esetben nem egyenesen a coach adja meg őket.

Azt mindenesetre előre elárulom: a tényleges kiégésre nem megoldás a munkakör- vagy munkahelyváltás.

Segít viszont a pihenés és annak átgondolása, nincs-e szükségünk életünk alapvető átstrukturálására – már amennyire arra a ki tudja, hányadik járványhullám lehetőséget ad. Segít, ha a magánéletünkön alakítunk, hiszen akkor lesz miből töltődnünk a munkánkban. Nem feltétlenül drága vagy bonyolult megoldásokat kell keresni: segíthet az egyszerű beszélgetés is, vagy annak elfogadása, hogy nem tudunk mindenre felkészülni, és nem biztos, hogy adott pillanatban mindent meg tudunk változtatni.

Illetve segít az is, ha képesek vagyunk segítséget kérni és elfogadni.

Érkezzen az családtagtól, munkatárstól, vezetőtől vagy coachtól, pszichológustól. Vagy egy könyvtől, vagy egy olyan, önsegítésre is alkalmas melléklettől, mint a Legyél jobb!, esetleg a Forbes évek óta azonos címen futó rendezvényétől, a 2021-ben május végére időzített Legyél jobb! Naptól. Az önfejlesztés pedig majd ráér ezután.

Borítókép: a Forbes májusi száma.

Oszd meg!