A magazin

Kedvenc utcáink Pécsen – 8 hely, ami nem fért be a magazinba

Bagi László
2017. szeptember 09. 3 perc olvasás

Ritkán történik ilyen, de most mégis megesett: annyi jó helyet találtunk a városban, hogy hiába a 160 oldalas szeptemberi kiadás, mégsem tudtuk bepréselni a magazinba. A lista még így sem lehet teljes, szóval: Pécset látni kell! Íme, a Magyarország Kedvenc Utcái című sorozat legújabb „egypercesei”!

Szenes Klub

(Pacsirta utca 2.)

Pécs a dunántúli Liverpool, a Szenes pedig a magyar könnyűzene Bajkonurja – írta róla Jászberényi Attila kollégánk a Forbes Urban (2017/tavasz) különszámában. A Szenes nem más, mint a 70-es évek vége óta működő kultklub underground koncertekkel és egyetemi bulikkal a BTK aljában, az egykori szenespince helyén. Itt formálódott a Kispál és a Borz, a 30Y, a Punnany Massif és a Halott Pénz. Míg máshol a péntek-szombat erős, itt a hétfő!

1perc_szenes

a SZOBA Galéria és Kávézó

(Boltív köz 2.)

Lakásgalériának indult kávézó-kocsma elektronikus zenével, underground DJ-kel, 2010 óta. Kommunikációjukban gyakran feltűnik a „bulika” szó. Az alapító találta ki a „Hibázni ebmeri dolog” márkát (így, hibásan leírva), a felszolgálók gyakran ebben dolgoznak.

a-szoba

Nappali&Reggeli

(Király utca 23-25.)

Kávézó, bár, galéria és akusztikus koncerthelyszín az éjszaka is forgalmas utcán. Minimál zene, retró lámpák, fapadló, régi fotelek és iskolai székek.  Legfontosabb attrakciója egyszerűen az, hogy találkozóhely – nappal és éjszaka is, hiszen 9-től egészen 2-ig tart nyitva. Két hely, de mégis egy: a Nappali csapata gondolt a koránkelőkre is, ezért a szomszédos üzletben megnyitotta a város kevés reggelizőhelyének egyikét. A névválasztást nem bonyolították túl, a hely neve: Reggeli. Kis berlini-utánérzés, Fritz kóla, préselt levek, bundás kenyér, buggyantott tojás és sok törzsvendég.

1perc_nappali

Balkán Bisztró

(Ferencesek utcája 32.)

Azt mindig is tudtuk, hogy a város erős mediterrán kapcsolatokkal rendelkezik, a délszláv vonal azonban sokáig nem mutatkozott meg a gasztronómia terén. De itt az ellenpélda: törzsasztalnál kártyázó vendégek, klasszikus csevap és pljeskavica, ustipak, kobasice, ajvár, hagyma, lepény, mindehhez szlavón, dalmát és montenegrói borok. (Részletesebben lásd: Forbes 2017/június.)

1perc_balkan-bisztro

N-Eozin Grillterasz és Kultúrpark

(Esze Tamás utca 3.)

A Barbakán és a várfalsétány mellett található szabadtéri helyszín panorámával, ősfákkal, grillételekkel és könnyű fröccsökkel.

1perc_n-eozin

Pécsi Kávé

(Irgalmasok utcája 6.)

Öt barista összeállt és megcsinálta a város egyre szaporodó minőségi kávézói közül is az egyik legjobbat. A kínálatban a különböző módon elkészített kávék mellett reggelik, sütemények és kávé tartalmú üdítők. A logó dzsámija tisztelgés a város török múltja és a helyszín előtt.

1perc_pecsi-kave

Streat

(Király utca 35.)

Minőségi street food a SZOBA alapítóitól. Sokak szerint a város legjobb hamburgerezője. Komoly reggeliválaszték.

1perc_streat

Zsolnay Étterem és Kávézó

(Zsolnay Vilmos utca 37.)

Kifinomult étterem a Zsolnay Kulturális Negyedben. A Nyugat-Európában jól bevált rendszer szerint a séf egyben tulajdonos is. Jó elhelyezkedés, fehér kesztyűk, a tányérokon libamáj, bőrén sült királydurbincs, hagymás rostélyos, marha vesepecsenye erdei gombákkal.

1perc_zsolnay-etterem

De ez nem minden!

pecs_nyito_1100

Érdekelnek Pécs legjobb helyei és arcai? A Forbes szeptemberi számában összesen 10+4 helyet mutatunk be részletesen! Kedvenc történeteinket keresd az újságárusoknál!