Fotó: Gattyán György, a Docler Holding tulajdonosa. Fotó: Krasznai Zoltán
A magazin

Kapitalista lábnyom

Galambos Márton
2017. november 29. 3 perc olvasás

Mécs Imre felpattan az asztaltól, a terem méretű tárgyaló végébe siet és kimutat az ablakon. Ott épül majd az új városrész. Évek óta nézik a telket, most végre eljött az idő, együtt állnak a csillagok, belevágnak. A Gránit Pólus Demján Sándor cége, velünk szemben három menedzsere és tulajdonostársa ül. A vezérigazgató Ágházi Gyula és két helyettes Szabó Zsolt és Mécs Imre. A tét óriási, a beruházás 300 milliárd forint felettire tervezett, a nyom Budapest szövetén jelentős. Hálás vagyok, hogy első sorból hallgathatom a terveket és lehetek kicsit én is jelen, ahogy a város alakul. És örülök, hogy a Forbes-al ültek le beszélgetni, hogy minden kérdésre válaszoljanak a beruházással kapcsolatban.

Demján Sándor nincs jelen a szobában és mégis ott van. Még nincs annyira távol a cégtől, hogy ne legyen érezhető, ahogy folyamatosan hozzá igazodik minden. Ahogy a Westend végében lévő kis épületben, a Sóházban ülünk, magam előtt látom a környéket. A Skála Metrót a Nyugati téren, a Westendet és az új városrészt egymás mellet. Erre már nem ingatlanfejlesztői túlzás a városnegyed kifejezést használni. Demján Sándor sikereinek szimbólumai a ’80-as, ’90-es és várhatóan ’20-as évekből. Masszív teljesítmény, kapitalista lábnyom a javából még akkor is ha szocialista menedzserként kezdte.

gattyan

A hónap legnagyobb dobásán azonban nem lehet ott. Négy éves a magyar Forbes, de amióta elindultunk Gattyán György úgy tartotta jónak, ha személyesen nem áll a nyilvánosság elé. Most változtatott stratégiáján, de amikor ő egy vasárnapi napot Budapesten töltött én épp egy másik szupergazdag magyar, Péterffy Tamás interjúját gépeltem egy pálmafa alatt Floridában.

Demján Sándor karrierje végén jár, Gattyán a közepén. A városon már ő is hagyott nyomott, ami épp most üresen áll, de az udvari pompával felújított Andrássy úti palota, az Il Bacio meg fogja találni a helyét. A jasmin.com alapítója most leginkább azon dolgozik, hogy egy új sportágat adjon a világnak a Teqball-al. Mondjuk úgy, ambiciózus, de tény, hogy Gattyán egyszer már meglepte a világot.

Csendben, lépésről, lépésre mi magunk is úttörő munkát végzünk. Hermann Irén idén másodszorra gyűjt be minél több adatot arról, hogy mennyit adakozik a magyar elit. Már most is sokkal több látszik ebből a világból, mint 3 éve és ahogy ássuk bele magunkat a témába, látjuk, hogy mennyi mindent fel kell még tárnunk. Kitartóak leszünk, mert hiszünk benne, hogy a lehetőség felelősség is. Az életben vannak egyszerű összefüggések.