Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így műtötte meg az agyamat egy robot

Megjelent a Forbes Next, a Forbes technológiával, tudománnyal és jövővel foglalkozó különszáma. Fő témánk most a táplálkozás: mit eszünk ma, és mit fogunk húsz év múlva? Tényleg műanyag kerül belénk az ételekből? De nemcsak az étellel foglalkozunk: kerestünk 30, 30 alatti fiatal tehetséges kutatót tudományos (és tech) pályán. Beszélgettünk Csányi Vilmos etológussal és Farkas Bertalannal, az egyetlen magyar űrhajóssal is. Beszélgettünk olyan magyarral, akit robot műtött. A Forbes Nextet már megtalálod az újságos standokon és megrendelheted online

Onger Györggyel ülök budapesti lakásában, a 65 éves nyugalmazott rendőr karja nyugodtan pihen a fotel karfáján. „Ez – mondja, és mosolyogva ki nyújtja vízszintesen a kezét – nem volt mindig így.” Alig pár hónappal ezelőtt még a Parkinson-kór egyik fő tünetével, a kontrollálhatatlan végtagremegéssel küzdött, ami jelentősen megnehezítette hétköznapjait. Mindennek az első magyarországi robotasszisztált agyműtét vetett véget áprilisban.

 

Forbes Next 2018/2 címlap

Györgyöt Rosa, egy speciális robot műtötte. A Rosa se nem emberszerű, se nem önálló, mindig előre megadott algoritmust hajt végre, minden egyes lépés előtt megerősítést kér a műtétet vezető orvostól, és a legkisebb eltérésnél is leáll.

Kiválósága abban rejlik, hogy velünk ellentétben nem fárad el, és az emberi hiba kizárásával 0,6 milliméteres pontossággal, határozottan képes az érzékeny agyszövetek között a megadott célig eljuttatni az elektródákat.

Ráadásul Rosával bizonyos epilepsziasebészeti műtétek ideje tíz–tizenkét óráról három–négy órára csökken.

rosa

Egy ilyen robot és a működtetéséhez szükséges orvosi műhely kialakítása kifejezetten drága befektetés, főleg, ha azt vesszük, hogy egyes kórházakban már a kézfertőtlenítő is hiánycikk. Rosa 150 millió forintba került, és ez az összeg még nem tartalmazza a fejlesztési, programozási költségeket. Önerőből az üzemeltető Országos Klinikai Idegtudományi Intézet sem tudta volna megvásárolni, ehhez szükséges volt az az 1,2 milliárdos támogatás, amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági programján nyertek el konzorciális partnerükkel, a  Femtonics Kft.-vel.

Ennek hála a régióban egyedül mi rendelkezünk olyan robottal, mint a Rosa, de ez az egész világon is annyira ritka, hogy még Szaúd-Arábiában is csak egy van belőle.

Európában 27, Észak-Amerikában 63, Ázsiában 23 kórházban használnak ilyen idegsebészeti robotot.

A teljes cikket megtalálod a Forbes Nextben! Lapozz bele!

 

Oszd meg!