Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Együtt vagyunk senkik – új magyar dokufilm a pokolfutásról

„Együtt vagyunk senkik” – ez az egyik mottója az Ultra című filmnek, amelyben néhány egyéni történeten keresztül megismerhetjük a világ talán legkeményebb futóversenyének sztoriját is. A megmérettetést a nyolcvanas évek eleje óta minden nyáron megrendezik, a 246 kilométeres táv már autóval is kényelmetlen, Athéntól Spártáig tart. Legfeljebb 36 órájuk van a versenyzőknek, hogy odaérjenek. Futva. Simonyi Balázs nem csak évek óta teljesíti, de filmet is forgatott róla (közben). Az HBO-nak is bejött a téma.

aeron

„Mit keresek én itt az éjszaka közepén, esőben, kint a f@szban?” – teszi fel a költői kérdést Simonyi Balázs, tizenvalahány óra folyamatos futás után, miközben csak a fejlámpájának fénye világít a vaksötét görög éjszakában.  A nyolcvan perces dokumentumfilm öt szereplőt kísér el az ultramaratoni távon, van, aki fut, van, aki kísér, van, aki valami elől fut, és van, aki valamiért.

Persze a film nem csak 36 óra anyagából állt össze. A Forbesnak elmondták, hogy közel 250 órányi nyersanyagot forgattak le négy év alatt. „81 perces a film, így 99,5 százaléka kuka, ami megmaradt az az esszencia” – mondja Balázs.

dscf1134

Fotó: Orbital Strangers

A történet gerince természetesen maga a verseny, konkrétan a 2015-ös Spartathlon. Vették kamerával, tablettel, telefonnal (összesen 10 különböző típusú eszközzel). „7 országban forgott (Görögország, Magyarország, Franciaország, Németország, Anglia, Norvégia, Ausztria), ebből 3 nem került be a filmbe . Másik 7 országban pedig workshopon, fórumokon, pitcheken vettünk részt (ez a fejlesztést, co-prod szerzést, eladást szolgálta).”

A filmhez szerettek volna zenéket használni a Radioheadtól és a Placebótól. A Radiohead menedzsmenttel jól indultak a tárgyalások, bár a 6000 euró dalonként kicsit erős volt, pláne hogy 10-20 másodperceket akartak csak használni, de a tárgyalások akkor álltak le, amikor megtudták, hogy a zenéket 800 százalékkal visszalassítanák, hogy atmoszférikus legyen – a zenekar inkább elállt ettől. „Nem baj, mert remek slow-mo zenéket írt a zeneszerzőnk, Alpár Balázs. A Placebotól egy Kate Bush-covert szerettünk volna főcímzenének. A Placebo leokézta, Kate Bush menedzsmentje, illetve kiadója nem” – tette hozzá Balázs.

 Az interjú az áprilisi Forbesban olvasható, az ULTRA című film április 8-tól az HBO GO-n, április 16-tól pedig az HBO-n is látható lesz.

Oszd meg!