Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Frei, Lovasi, Bata – és 25% tó a júliusi Forbesban

Standon a júliusi Forbes, a címlapon Frei Tamás, aki félretette legújabb könyvét, hogy a kávézóláncára koncentrálhasson. Komolyan gondolja, hogy Magyarországnak versenyeznie kell a magyarokért. Nincs nyár Forbes Balaton-összeállítás nélkül: megnéztük milyen az új Füred, és elmentünk más tavas helyekre is – eldugottak, kicsik, de klasszak. 

Végre hozunk egy cseh cikket a magyar Forbesban. Vagy csak engem zavar, hogy mi, közép-európai népek többet tudunk a németekről, angolokról, franciákról, mint egymásról? Tudom, a nyelv, a történelem, a gazdasági erő. A lényeg, hogy tíz oldalon meséljük el a csehek Zwack-sztoriját (talán annál még nagyobbat is), a Pesten is jól ismert Bata történét.

A család erősebb volt, mint a történelem, és a vagyon, mi több, a cég, a gyárak megmaradtak.

A velünk egy kiadói csoportban lévő csehek jó munkát végeztek, így kiderül az is, hogy hol van Kanadában Batáék kis magánszigete, és mi történik az évenkénti, kötelező családi összejöveteleken.

Magánszigete abban a monacói tömegben is lehetett pár embernek, ahol Fekete Emese meg a cseh és a szlovák kollégák randevút adtak egymásnak. Mindannyian az EY Enterpreneur of the Year globális díjátadójára mentek. Idén mi, magyarok sem voltunk esélytelenek. Váradi József, a Wizz Air alapítója, az első Forbes címlapembere régiós céget épített fel egy kőkemény iparágban. A díjat mégsem vihette el, de nekünk legalább kiderült, hogy szereti az István, a királyt, és még pár ennél fontosabb dolog is, részletek Emese cikkében a 40. oldalon.

Frei Tamás szigetet nem vett magának, de két kontinensen él, és világpolgárnak tartja magát. Fókusza most nemzetközi kávézóláncán van, azt tökéletesíti és fejleszti, készülő könyvét hanyagolja. Mint mondja, kár, mert a migráció is fontos szerepet játszik benne, a téma pedig egyre kevésbé újdonság. Az Oroszországban, Svájcban és Amerikában tanult Freiről Bánáti Anna írt portrét. (16. oldal)

A nyárnak 25 oldallal tisztelgünk balatoni és tavas mellékletünkkel, Bánlaki D. Stella szerkesztésében.

Térképen a legfontosabb balatoni változások, sorban utána helyszíni beszámolóink eldugott és kevésbé eldugott tavakról. Kedvencem a kutyás strand Délegyházán, közvetlenül a nudistastrand szomszédságában, Melis Dóra beszámolójában.

Akinek mindez túl könnyed olvasmány, készülhet az őszre Ács Gábor negyedéves jelentésével. A forint történelmi mélyponton, Trump egyre nagyobb lendülettel viszi felforgató politikáját, az olasz politikai helyzet egyre kilátástalanabb, az előző pénzügyi válság még túl közeli.

De a nyarat mégsem lehet csak nemzetközi és magyar politikával tölteni. Helyette és mellette itt a friss Forbes és a Forbes Next is. Utóbbi címlapján a szex jövője (és csak itt, magunk között szólok, hogy van egy második címlap is, csattanóval), de a Next valójában technológia, tudomány, jövő, és ennek megfelelően alakul a virtuális valóságon és internettel összekötött szexkütyükön túli tartalma is. Laza Bálint mindent megtett, hogy feldobja a nyarat.

Oszd meg!