Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A BME-s diákokkal éltek szimbiózisban, mára az ország legalternatívabb papírboltjává nőtték ki magukat

Papírbolt, dizájnbolt, művészellátó. Az újbudai Fiók egy alternatív papírboltként definiálja magát, ahol minden, ami klasszikus, hiányzik a polcokról. Nélkülük valószínűleg sok BME-s sokkal nehezebben boldogult volna az egyetemmel, ma viszont már nem csak az egyetemisták tartják el őket.

A Fiók teljes sztoriját a februári Forbes magazinban találod

Emeletes tolltartó, a gyerekkorunkból ismerős elefántos radír, papagájos írólap – csupán néhány dolog, amit a Fiókban biztosan nem fogunk megtalálni. Van viszont vegán tablettok, pingvines gemkapocs és a falra felerősített egyszerű konzervdobozokban több ezer műszaki rajzokhoz szükséges toll. Mintha az írószerek kipróbálására való cetlik is másképp néznének ki itt, mint a hagyományos papírboltokban: az egyenes és hullámos vonalak úgy keverednek, akár egy modern absztrakt festményen, pedig több tucat potenciális vásárló munkája van bennük.

A Fiók hat éve nyílt meg Újbudán, de ügyvezetője, Czinkóczi Péter és az írószerek közös múltja huszonöt évre nyúlik vissza. Péter az 1990-es, 2000-es években a Wesselényi utcában működtetett író- és irodaszerüzletet, ahova a kedvező árak miatt egyre gyakrabban tértek be BME-s diákok műszaki rajzokhoz szükséges eszközökért. Péter végül úgy döntött, közelebb költözik az egyetemhez, a Budafoki útnál jobb helyet pedig keresve sem találhatott volna. A helyszínváltással párhuzamosan a raktárkészlet is megújult, hiszen az egyetemistákat nem hozták volna lázba az irattartók és a tűzőgépek – a csőtollak, vonalzók, ecsetek és makettragasztók már annál inkább.

Az új koncepciójú üzletbe Péter már feleségével, Nyerges Csillával közösen vágott bele. Papíron Csilla a tulajdonos, de a mindennapi ügyeket Péter viszi, felesége teljes állásban dolgozik kereskedelmi és marketinges vonalon. Egyelőre nem bújna be a Fiókba, látszik rajta, hogy épp ugyanannyira élvezi, mint a vállalkozása körüli munkákat.

Már néhány perc beszélgetés után kiderül, hogy a házaspár tűz és víz: Csilla többoldalnyi jegyzetet terít ki maga elé, hogy időnként belepillanthasson, Péter pedig olyan sorrendben meséli a történetüket, ahogy az épp az eszébe jut. Kettejük közül Csilla az elemzős és megfontolt, aki befektetői-tanácsadói szemlélettel tekint a cégre, Péter a lazább, spontánabb. „Péter pikk-pakk beleugrik a dolgokba” – mondja róla felesége, mire ő csak megvonja a vállát: „Vannak szituációk, amikor nem kell az Excel-táblázat.”

A fontos kérdésekben viszont mindig közösen döntenek. Ilyen döntés volt, amikor négy éve újabb üzletet nyitottak, mindössze egy sarokra Budafoki úti boltjuktól, és az is, amikor két év elteltével összevonták őket, miután belátták, ez a modell gátolja fejlődésüket. A bázisnak ma a Csiky utcai száz négyzetméteres üzlethelyiség ad otthont. „Már másnap érződött a forgalmon, hogy jó döntést hoztunk” – mondja Péter.

Ma már nem feltétlenül az egyetemisták tartják el őket, de a BME-sek nem feledkeztek el róluk. „Nemrég kaptunk egy e-mailt, ahol egy diák figyelmeztetett minket, hogy készüljünk, nemsokára indul a makettezési időszak.”

A Fiók teljes sztoriját a februári Forbes magazin Small & Sweet rovatában írtuk meg. A lapba itt tudsz belelapozni.

Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!