Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyszer elmentünk erdőt venni – a Gledícia története

Balogh Sándor és felesége három évtized alatt felépítette az ország egyik legnagyobb erdőgazdálkodási és fakereskedő magánvállalkozását. Egy használt teherautóval kezdték, a ladánybenei telephelyről ma már tucatnyinál is több kamionjuk járja az ország útjait. A legmodernebb technológiákra sosem sajnálták a pénzt, és ez a gondolkozás megtérülni látszik. A Balogh család és a Gledícia Kft. portréját az áprilisi Forbes Gazda mellékletében írtuk meg.

„TL-0947, ez volt a rendszáma, sosem fogom elfelejteni” – eleveníti fel az emlékeket az első autójáról Balogh Sándor, amikor a kandallón álló játék Trabantról kérdezem. A pályája elején, az esküvője után, itt Ladánybenén, az állami fenntartásban álló Kiskunsági Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság (Kefag) szolgálati lakásában éltek feleségével.

Négy évig laktak itt, majd utána saját lábra állva felépítették cégüket. Később, részben nosztalgiából, visszatértek: megvették és felújították az üresen maradt erdészházat.

Ma ez a vállalkozásuk központja, a főnöki irodában erdőket ábrázoló festményekkel, díszes baltákkal és a már említett játékautóval.

Balogh Sándor és felesége, Baloghné Farkas Mária is Dabason született, és  ma is ott élnek. Egy utcában laktak, de csak a középiskola után ismerkedtek meg. „Nem óvodai szerelem volt” – állapítják meg egyetértően. Sándor az általános iskola után a szegedi Kis Ferenc Erdészeti Szakközépiskolába járt. Megkedvelte a várost, és a mai napig szereti a szakmát is. „Szerencsés vagyok, hogy abban tudtam elhelyezkedni, amit tanultam. A mai napig szeretem és még meg is élek belőle.”

Az iskola után a már említett állami vállalat erdésze lett, a ladánybenei szolgálati lakásban összesen négy évig éltek. A kandalló helyén egy cserépkályha állt, ahol minden este sült krumplit készítettek és télen sokat fagyoskodtak, ami viszonylag meglepő fordulat egy erdészeti cégnél.

Ahogy mások is, ők is Jugoszláviába mentek Siestáért, ezután a fűtéssel legalább nem volt gond – emlékeznek vissza a kezdetekre. A kertben ülünk le, az asztalt a házaspár és a két lányuk üli körbe, időnként pedig Mázli, a féléves spániel szórakoztat minket többek között azzal, hogy a befagyott kerti tó jegén korcsolyázik.

Arról, hogy hogyan telepítik újra a kitermelt erdőket, kik a legnagyobb hazai fakitermelők és hogy mi a Benelux Beach, a magazin áprilisi számában olvashatsz!

A magazin mellékletébe itt tudsz beleolvasni:

Borítókép és fotók: Orbital Strangers

Oszd meg!